Economii de 90,5 milioane lei pentru Ministerul Sanatatii din necompensarea medicamentelor sub 10 lei

 

Producatorii de medicamente au retras 200 de medica­mente de la compensare, iar statul nu mai vrea sa le plateasca pe cele sub 10 lei. Vor deveni medicamentele ieftine un lux?

Dupa luni de tatonari, discutii si amenintari, producatorii de medicamente au actionat si au scos peste 200 de medicamente ieftine de pe listele de compensare. „Taxa clawback este principala cauza a acestei situatii, noi am cerut scutirea de aceasta taxa pentru medicamentele sub 30 lei, pentru care marja de profit a scazut  sub 10%. Sub acest nivel nu poti sa mai fabrici aceste medicamente“, sustine Dragos Damian, presedintele Asociatei Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) si totodata CEO-ul producatorului clujean de medicamente Terapia Ranbaxy.

„Nu se vor realiza economii, este o masura complet gresita, antisociala, antieconomica si anticoncurential, care ar putea narui întregul mecanism de compensare al medicamentelor“, declara presedintele APMGR, Dragos Damian. Pe de alta parte, situatia financiara precara a sistemului sanitar românesc obliga pacientii la alegeri: potrivit unui sondaj de opinie realizat de IMAS în luna august a acestui an, peste 56% dintre români sunt de acord sa plateasca integral pretul unor medicamente ieftine, dar în schimb sa aiba acces la medicamente de ultima generatie.

Lucru cam greu de realizat, din moment ce lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata din 2008. Pacientii vor fi victime sigure ale efectelor de piata ale acestor masuri: „cei care produc pastile ieftine fie le vor scoate de pe piata, fie le vor scumpi sa coste peste 10 lei“, crede presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu.

90,5 milioane de lei estimeaza Ministerul Sanatatii ca va economisi daca nu va mai  compensa medicamentele ieftine

Nicoleta Banila, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie