BNR limiteaza plafonul Repo

 

BNR a limitat din nou sumele oferite bancilor pe termen scurt la licitatiile Repo, la 6 miliarde lei, sprijinind astfel indirect moneda nationala, care pe piata valutara se deprecia puternic, cursul euro sarind la un moment dat de 4,59 lei.

„BNR a revenit cu restrictiile pentru Repo, plafonând sumele la 6 miliarde lei. Si asta dupa ce în precedentele 5 saptamâni sumele oferite erau nelimitate. Acest lucru a ajutat indirect leul, coroborat si cu o interventie în piata spot”, a declarat un dealer pentru Capital.

Cu o saptamâna înainte, BNR oferise bancilor 12,6 miliarde lei, astfel ca plafonul de azi se situeaza cu mai bine de 6 miliarde lei sub nevoia de lei de saptamâna trecuta a bancilor.

BNR a apelat la plafonarea sumelor de la licitatiile Repo timp de 4 saptamâni în august, pentru a contracara deprecierea accelerata a leului pe fondul crizei politice.

Atunci, BNR a plafonat Repo la 6 miliarde lei pe 6 august, iar o saptamâna mai târziu a scazut plafonul la 5 miliarde lei. În urmatoarele doua saptamâni, plafonul a fost coborât la 4 miliarde lei.

Anterior plafonarii, sumele cerute de banci prin Repo se situau la 12 miliarde lei.

Abia la licitatia din 3 septembrie, BNR a dat liber la Repo, bancile cerând si primind circa 13 miliarde lei, iar la licitatiile urmatoare BNR nu a mai impus un plafon,pâna la licitatia de luni.

Marius Pirloiu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie