Fondul de salvare al zonei euro a intrat în vigoare

 

Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, a intrat luni în vigoare dupa prima reuniune a consiliului guvernatorilor, format din ministrii de Finante din zona euro, la Luxemburg.

„Lansarea MES constituie o etapa istorica în constructia uniunii monetare, zona euro este astfel prevazuta cu un scut permanent si eficace”, a declarat seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, într-o conferinta de presa.

Ministrii de Finante din zona eura s-au reunit în aceasta dupa-amiaza la Luxemburg, în calitate de guvernatori ai MES si în prezenta presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, pentru semnarea actului de nastere al acestui instrument financiar permanent, care va înlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiara.

MES va deveni complet operational atunci când statele vor varsa contributiile, urmând sa ajunga la o capacitate de împrumut de circa 200 de miliarde de euro pâna la sfârsitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro.

Agentia Fitch Ratings a acordat MES ratingul maxim triplu A, care îi permite sa obtina finantare la dobânzi avantajoase.

MES are o importanta strategica, pentru ca va putea sa recapitalizeze direct bancile din zona euro, fara sa creasca îndatorarea statelor. Conditia este ca europenii sa creeze un mecanism comun de supraveghere bancara, pâna la începutul lui 2013.

Posibilitatea recapitalizarii directe a bancilor intereseaza în primul rând Spania, care a obtinut în iunie o linie de credit de pâna la 100 de miliarde de euro, din partea zonei euro, pentru sustinerea institutiilor financiare.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie