Cei mai mari exportatori din economie: Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare si Renault Industrie Roumaine

 

Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare si Renault Industrie Roumaine sunt cei mai mari exportatori din economie din primele sase luni ale acestui an, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. Cei mai mari 100 de exportatori din economie activeaza mai ales în sectoare precum productia de componente auto, activitati din agricultura si prelucrarea lemnului, productia de tigarete, siderurgie sau comercializarea de materiale reciclabile.
Cei mai mari 100 de exportatori din economie au avut anul trecut afaceri cumulate de 33,4 miliarde de euro (adica 17% din cifra de afaceri realizata de toate companiile din România), profituri de 829 de milioane de euro si pierderi de 676 de milioane de euro, potrivit datelor raportate de companii la Ministerul de Finante. Astfel, profitul net al celor mai mari 100 de exportatori a fost de doar 153 de milioane de euro anul trecut. În general, cifra de afaceri a unei companii aflate în topul celor mai mari exportatori reprezinta si valoarea exporturilor facute de respectiva companie.

Doar trei companii românesti – Interagro, Oltchim si Aramis Invest – se afla în topul celor mai mari exportatori în S1.

„Fara a avea o baza statistica, noi estimam ca valoarea exporturilor realizate de primele zece companii aflate în topul celor mai mari exportatori din economie este de 40% din valoarea totala a exporturilor din economie, dar aceasta estimare este mai mult o banuiala, pentru ca nu avem date”, a explicat Valentin Brebenel, director al Directiei Relatii Bilaterale Externe din Ministerul Economiei.

Împreuna, cei mai mari 100 de exportatori au peste 160.000 de angajati (4% din nu­ma­rul total de angajati din economie. În primele sase luni ale acestui an, exporturile românesti au fost de 22,3 mld. euro, în crestere cu 1% fata de perioada similara a anului trecut. Pentru finalul acestui an autoritatile as­teap­ta ca valoarea acestora sa depaseasca 50 mld. euro (fata de 45 mld. euro, cât au fost anul trecut).

Valentin Brebenel a mai spus ca o alta estimare poate fi facuta în functie de tipul de actionariat al exportatorilor, el sustinând ca un procent de aproape 60% din valoarea totala a exporturilor din economie fiind realizat de catre companiile multinationale.

Adelina Mihai, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie