SRI-ul, un model?

 

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, considera ca orice dezbatere cu privire la „arhitectura institutionala” este benefica, dar crede ca modelul SRI este unul de succes, nefiind necesare schimbari la nivelul acestei institutii.

„Orice dezbatere este benefica din punct de vedere al arhitecturii institutionale în care noi actionam. Daca lucrurile au mers bine, iar modelul Serviciului Roman de Informatii si din punct de vedere al transformarii, a capacitatii sale intelectuale si operationale de a întelege realitatea este unul de succes, nu vad totusi de ce ar trebui sa schimbam ceva, care merge bine, dar orice dezbatere este benefica. Este dreptul politicienilor de a initia asemenea dezbateri. Îmi pare foarte rau, de exemplu, ca la noi înca suntem marcati de tarele trecutului, cand abordam asemenea dezbateri si în spatiu parlamentar si în spatiul opiniei publice, astfel încat, iata, ramanem blocati cu acele legi din anii ’91 referitoare la servicii si nu întelegem ca societatea a evoluat, ca lumea a evoluat, ca provocarile la adresa securitatii sunt mult mai complexe si uneori suntem chiar lipsiti de instrumentele necesare, pentru a ne realiza misiunea de aparare a securitatii nationale a Romaniei în acest context”, a declarat Maior, duminica, la Realitatea tv, întrebat daca ar avea ceva împotriva unei schimbari cum ar fi aceea ca SRI sa se subordoneze Parlamentului.

În context, Maior a evidentiat faptul ca ar fi utila o dezbatere pe marginea legilor care privesc serviciile speciale.

Zilele trecute, premierul Victor Ponta afirma ca Serviciile de informatii si Consiliul Superior la Magistraturii trebuie supuse unui control parlamentar strict, precizand însa ca nu are ce sa le reproseze sefilor SRI si SIE, George Maior, respectiv Teodor Melescanu.

„Conform legii, trebuie sa existe o propunere din partea presedintelui si un vot în Parlament (pentru schimbarea sefilor serviciilor de informatii – n.r.). Din punctul meu de vedere, am spus ca nu discutam aici de persoane, nu am nimic sa-i reprosez nici domnului Melescanu, nici domnului Maior, ci vorbim de un sistem în care serviciile de informatii sa fie sub un control parlamentar, transparent si cand e vorba de buget si cand e vorba de operatiuni. Exact acelasi lucru trebuie sa fie si în ceea ce priveste parchetele, controlul CSM si sa fie siguranta pentru noi toti ca toate aceste institutii de care un stat modern are nevoie nu sunt niciodata folosite în batalii politice”, a spus Victor Ponta.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie