Romgaz, Petrom si Termo electrica au obtinut împre una un profit cumulat de aproape 1,5 miliarde de euro

 

Cele mai profitabile 300 de companii din România au avut anul trecut un profit cumulat de 5,86 miliarde de euro, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informatiilor de la Registrul Comertului. În 2009, cele mai profitabile 300 de companii au avut profituri cumulate de 9,5 miliarde de euro, ceea ce înseamna ca ultimii doi ani de criza au taiat aproape 40% din câstigurile companiilor.

Un sfert din profitul de 5,86 de miliarde de euro a fost realizat de trei companii – Petrom, Termo electrica si Romgaz – care au obtinut împre una un profit cumulat de aproape 1,5 miliarde de euro.

Doar 19 companii din România – dintre care doua de stat – au avut profituri nete de peste 50 de milioane de euro anul trecut, iar dintre acestea, sapte au depasit un profit de 100 de milioane de euro. Petrolul si gazele, energia, telecomunicatiile, productia de componente auto sau retailul au fost doar câteva dintre sectoarele în care companiile au înregistrat cele mai mari profituri.

„Exista câteva companii foarte mari care fac profituri cu o pondere mare în profitul total al celor mai profitabile 300 de companii si ale caror rezultate financiare sunt favorabile conjuncturii economice actuale. Faptul ca cele mai profitabile companii activeaza în doar câteva sectoare arata ca sunt domenii, cum e energia, în care rezultatele sunt bune pentru ca preturile sunt mari”, a spus analistul economic Laurian Lungu, executive director în cadrul Macroanalitica.

Cele mai profitabile 300 de companii au avut profituri cuprinse între 3,7 si 870 de milioane de euro în 2011.

Petrom a ramas cea mai mare si cea mai profitabila companie din România, cu un profit net record de aproape 870 de milioane de euro anul trecut. Compania este condusa din 2006 de un CEO femeie – Mariana Gheorghe – si continua procesul de restructurare început înca de dupa privatizare si continua sa-si majoreze profiturile. Pe locul doi, Termoelectrica, cu profit net de 376 de milioane de euro, este o companie de stat care a functionat ani la rând având pierderi semnificative, însa acest profit este doar „pe hârtie”, profitul fiind un rezultat financiar, contabil, care a fost generat în urma cedarii actiunilor în contul datoriilor.

„Rezultatele companiilor de stat dintr-un anumit an nu pot reflecta o evolutie viitoare a acestora, pentru ca acestea nu fac investitii sau fac foarte putine si de aceea este posibil ca profitul sa le fie afectat în viitor si chiar sa le duca pe pierderi care nu pot fi acoperite din profiturile anterioare”, a mai spus analistul Laurian Lungu.

Orange si Vodafone, liderii pietei de telecom, sunt singurele companii din acest sector care au avut cele mai mari profituri în 2011, însa acestea au fost în scadere fata de 2010.

O alta surpriza în top o reprezinta compania Principal Company din Buzau, specializata în productia de mezeluri, care a raportat un profit net de 66 de milioane de euro anul trecut, compania având 251 de angajati

Adelina Mihai,Zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie