Insolventa loveste anual circa 200 de farmacii, potrivit Colegiului Farmacistilor din România
Într-una din tarile cu cea mai lunga perioada de colectare a creantelor în industria farmaceutica, impasul unui singur actor din mecanismul care asigura accesul la medicamente al românilor poate declanta un efect de domino.
De la an la an, pe geamurile tot mai multor farmacii apare fie anuntul ca nu se mai elibereaza retete compensate, fie acela de închiriere a spatiului în care odinioara functiona o farmacie. Aceste situatii s-au acutizat si au devenit cronice în ultimii ani pentru piata farmaceutica autohtona: epuizarea plafonului de la CNAS pentru compensare pune mii de pacienti pe drumuri, iar insolventa loveste anual circa 200 de farmacii, potrivit Colegiului Farmacistilor din România (CFR).
Acestea lasa „în aer“ datorii de milioane de euro catre distribuitorii si producatorii de medicamente, ultimii care îsi primesc banii pe medicamentele compensate de la CNAS. Cum circa 75% dintre medicamentele care se vând în farmacii sunt compensate sau gratuite, imposibilitatea de plata devine o certitudine, mai ales pentru farmaciile independente, care nu au legaturi strânse cu vreun distribuitor de medicamente cu care sa lucreze în conditii mai avantajoase. „S-au înregistrat întârzieri de 330 de zile la plata acestor datorii care ajunsesera, în martie 2011, la un miliard de lei. Casele judetene au mai platit din ele, însa nu este de ajuns“, spune Clara Popescu, presedinta CFR.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!