Inflatia este o forma de hotie

 

Din nou ar fi trebuit sa iesim cu mic cu mare, de bunavoie, având sacul plin în calea tâlharilor! Premierul Ponta a fost surprins sa afle ca pe portalul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat un proiect de Hotarâre de Guvern care ar urma sa majoreze impozitele, amenzile si taxele locale cu aproximativ 16%. Fara ca seful Executivului sa fi stiut, oficialii de la Finantele Publice treceau la punerea în aplicare a unei prevederi mai vechi din Codul Fiscal care stipuleaza ca impunerile asupra populatiei ar trebui sa fie ajustate cu rata inflatiei la fiecare trei ani. Inflatia cumulata în intervalul 2010-2012, a fost de 16,05% si, în consecinta, si autoritatile ar trebui sa îsi reconfigureze valoarea nominala a taxelor si impunerilor astfel încât sa pastreze nivelul real al veniturilor bugetare dupa deprecierea monedei.

Demersul ar parea legitim daca statul ar fi cu totul strain de fenomenul inflatiei care persista în România si care vedem ca nu e nici tocmai mic. Leul a pierdut 16% din puterea de cumparare în numai trei ani si odata cu el, majoritatea românilor. Totusi, administratia publica nu numai ca nu este straina de inflatia existenta, dar chiar reprezinta unul dintre principalii ingineri ai acesteia. Dupa cum beneficiarii contractelor cu statul s-au aflat deja printre primii care au câstigat de pe urma banilor inflationisti.

Pentru a întelege aberatia ajustarii la inflatie a taxelor si impozitelor trebuie sa întelegem, mai întâi, ce este inflatia. Cum apare, cine îsi creeaza avantaje de pe urma ei, cine este pagubit si care este natura adevarata a acesteia…

Ce nu este inflatia? Inflatia nu este o suma de date empirice privind cresterea preturilor. Inflatia nu este un indicator macroeconomic. Inflatia nu este o politica monetara. Inflatia nu este nici macar o taxa ascunsa, asa cum o definea Milton Friedman. Atunci, ce este inflatia? Inflatia este o forma de hotie! Cine de la cine fura? Sistemul bancar împreuna cu propriii sai clienti privilegiati si statul pentru clientela sa cleptocratica sunt cei are îsi însusesc necuvenit si în mod perfid din randamentele economiei pe seama tuturor actorilor din mediul de afaceri, laolalta producatori, comercianti, furnizori de servicii si consumatori. Bancherii si cei înfipti la banul public îsi dau lor primii bani pentru a cumpara bunuri si active reale, pentru ca apoi, distribuirea banilor în exces sa puna presiune pentru cresterea preturilor în detrimentul majoritatii participantilor la economie.

Inflatia este forma de spoliere monetara realizata fortat si ascuns de stat atunci când taxele (deja foarte ridicate) nu mai acopera un nivel supradimensionat al cheltuielilor bugetare. Ciopârtirea monedei, practicata înca de pe vremea regilor, survenea ca ultima metoda de impunere asupra unei economii vlaguite de taxare excesiva.

Adrian Panaite, Curierul National.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie