Este posibila majorarea salariului minim?

 

Sindicalistii cer o marire cu 15%, pâna la 850 de lei în 2013, patronii spun ca o crestere de peste 10% le-ar pune afacerile pe butuci.

Ca în fiecare toamna, cu putin timp înaintea discutiilor oficiale pe marginea bugetului de stat, sindicalistii încep presiunile pentru majorarea salariului minim pe economie. Acum, confederatia sindicala Cartel Alfa organizeaza miscari de strada inclusiv pentru a obtine o crestere cu 15% a acestui venit, respectiv sa ajunga la 850 de lei în 2013. Însa acest salariu minim, care e încasat, în România, de peste doua milioane de angajati, mai trebuie sa fie si platit, iar platitorii, adica angajatorii, nu sunt de acord cu o majorare atât de ampla. Liderii patronatelor spun ca o crestere cu mai mult de 10% i-ar determina sa dea afara din angajati.

Salariul minim pe economie este unul dintre cei mai importanti indicatori ai bugetului de stat, pentru ca de la el pornesc majoritatea calculelor privind veniturile si cheltuielile publice.

Desigur, salariatii îsi doresc o crestere substantiala a veniturilor, în timp ce angajatorii si-ar dori o înghetare, daca nu chiar o reducere a acestui cost si, ca de fiecare data, ambele parti au dreptate. În primul rând, produsele si serviciile din cosul minim de consum al populatiei s-au scumpit atât de mult, încât venitul necesar pentru procurarea acestora trebuie sa fie mai mare de 800 de lei, lucru demonstrat si de „Adevarul” într-o analiza recenta.

De cealalta parte însa, pentru angajatori, cresterea costului cu forta de munca (salariul, vazut din cealalta parte a „baricadei”) înseamna o reducere a profiturilor, în conditiile în care tot mai multe companii abia supravietuiesc la limita dintre câstig si pierdere. Scumpirile care vor veni în aceasta toamna, dar mai ales în iarna, sunt argumentul forte invocat atât de angajati (pentru a obtine majorarea veniturilor), cât si de angajatori (pentru a rezista acestei presiuni), pentru ca preturile vor creste în toate sectoarele si va afecta nu doar familiile, ci si firmele. Vor scadea si puterea de cumparare a oamenilor, dar si puterea de plata a firmelor.

Dan Straut, Adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie