Florentin Banu, parintele napolitanelor Joe

 

Dupa ce doua firme i-au dat faliment înainte, în 1994, Florentin Banu a creat JOE IBC, o mica companie producatoare de napolitane, care functiona într-un garaj. Sase ani mai târziu, napolitanele Joe erau lider de piata iar Florentin Banu îsi vindea afacerea catre o multinationala: Nestle.

Nu este singura afacere construita de la zero de Florentin Banu si care a fost cumparata de o multinationala.

Primele doua afaceri au dat faliment

Fost campion la badminton, Florentin Banu, 45 de ani, este unul dintre antreprenorii români care a demonstrat ca poti reusi în afaceri chiar daca pornesti de la zero.

A renuntat la facultate si a fost printre cei care au fugit din România pentru a avea un trai mai bun. Destinatia aleasa: Austria. Aici a avut sansa sa îl întâlneasca pe antrenorul sau de badminton, care l-a scutit de traiul în tabara de refugiati Traiskirchen.

„Am plecat imediat ce am avut ocazia. România era o închisoare înainte de ’89. Am condus un taxi la Viena pentru aproape 3 ani, timp în care mi-am facut toate planurile de afaceri”, declara Banu.

Întors în tara, în 1992, acesta a deschis mai multe magazine de carne si o discoteca, însa ambele afaceri au dat faliment.

Istoria napolitanelor Joe

Dupa doi ani a urmat o noua încercare, care i-a adus si primul succes. Este vorba despre Joe. El a început productia într-un garaj, dar s-a dezvoltat, în cele din urma angajând peste 300 de lucratori. La sfârsitul anilor 2000, cu o cifra de afaceri de 12 milioane de euro, Joe controla circa 65% din piata de napolitane româneasca.  În anul 2000, Banu a vândut Joe pentru mai multe milioane de dolari gigantului Nestle. Multi-nationala a decis sa pastreze numele de brand.
Un an mai târziu, Banu a investit o parte din bani în lantul de supermarketuri Artima, care a ajuns la 14 unitati în patru ani. Aceasta afacere a fost cumparata, în anul 2005, de fondul de investitii PEF (Polish Enterprise Fund), pentru 17 milioane de euro.

1 milion de euro- suma necesara pentru a porni o afacere

În prezent, omul de afaceri timisorean are afaceri în domeniul maselor plastic si salilor de sport. Interpart Production este o companie care se ocupa cu mase plastice si matrite, în special pentru industria auto. Banu mai detine însa si complexul sportiv Banusport si firma de constructii Banuconstruct.

Antreprenorul spune ca în România este mult mai usor sa faci afaceri decât în strainate si înca sunt multe domenii din care se pot face bani. Unul dintre acestea ar fi industria prelucratoare, potrivit lui Banu, care remarca, însa, lipsa oamenilor cu studii în domeniul tehnic.  În ceea ce priveste suma necesara pentru a porni o afacere, Banu o estimeaza la un milion de euro, afirmând ca tine mult si de domeniu. Sfatul sau pentru tineri antreprenori este „daca vor sa intre în afaceri, sa calculeze de zece ori înainte de a lua o decizie, iar cei care vor un credit sa calculeze de 100 de ori înainte. Asta nu înseamna sa nu porneasca  la drum daca au o idee în care cred”. Florentin Banu, care are în prezent o avere de peste 10 milioane de euro, îsi aduce aminte ca în copilarie visul sa era sa aiba un automobil Dacia pâna la vârsta de 30 de ani. Acum îsi permite orice automobil de lux.

Bogdan Biszok, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie