Codruta Kovesi are statut de diplomat la Bruxelles
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a explicat miercuri seara cum s-a facut detasarea în MAE a Laurei Codruta Kovesi, pentru o perioada de trei ani, pentru ca acesta sa poata ulterior pleca la Bruxelles, la Reprezentanta permanenta a României pe lânga UE.
„Ieri (marti – n.r.) am fost contactat de conducerea Ministerului Justitiei si de d-na ministru al Justitiei, care mi-a spus ca, în urma discutiei cu d-na Kovesi, s-a ajuns la un acord pentru ca Ministerul Justitiei sa aiba un înalt reprezentant în cadrul misiunii noastre permanente pe lânga UE, care sa promoveze interesele pe linia reformei justitiei”, a afirmat Corlatean, într-o interventie telefonica la Realitatea tv.
El a precizat ca Misiunea permanenta a României de la Bruxelles nu include doar diplomatii trimisi de Ministerul de Externe, ci sunt si locuri arondate altor institutii românesti, care au acolo un statut diplomatic, fie ca sunt trimisi de Ministerul Justitiei, fie de Ministerul de Interne.
„România are multiple interese, si economice, si pe linie de cooperare de interne etc. Or, ca sa ajunga, indiferent cum se numeste, persoana trimisa de alta institutie decât Ministerul de Externe, trebuie mai întâi sa fie detasata în MAE si de aici sa capete statutul diplomatic sa plece la misiune”, a afirmat Corlatean.
Seful diplomatiei române a aratat ca termenul de trei ani cât dureaza detasarea este unul standard. „Acesta este termenul standard, pentru ca aici vorbim de detasarea unui magistrat. Noi nu am facut decât sa luam act si sa sustinem solicitarea Ministerului Justitiei. Era nevoie de acel aviz al CSM prealabil pentru detasarea unui magistrat si a fost solicitat acest aviz, a fost obtinut. (…) Ministerului de Externe i s-a solicitat trimiterea la post a d-nei Kovesi. (…) Noi am dat un raspuns colegial unei solicitari venite din partea unui coleg din Cabinet”, a spus Corlatean.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!