Asiguratorii RCA isi despagubesc proprii asigurati

 

Soferii prejudiciati în accidente rutiere survenite din vina altor conducatori auto urmeaza sa fie despagubiti de proprii asiguratori RCA, nu de societatile care au emis politele RCA ale vinovatilor, a declarat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Cornel Coca-Constantinescu.

„Prin modificarea legislatiei secundare, speram ca noul sistem sa fie introdus pâna la finele anului curent sau de la începutul anului 2013, în functie si de evolutia discutiilor cu societatile de profil si brokerii de asigurari. În prezent, durata unui proces de instrumentare si plata a unui dosar de dauna pe segmentul RCA este de 90 de zile. Dupa ce vom introduce noul sistem, cred ca plata daunelor se va face în cel mut 60 de zile”, a spus Coca-Constantinescu, prezent la o conferinta pe teme de specialitate.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CSA, dupa ce asiguratorul soferului pagubit va achita dauna, compania îsi va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare, care va avea ca reper dauna medie pe segmentul RCA în anul precedent. Coca-Constantinescu a afirmat ca punerea în practica a noului sistem de instrumentarea si plata a despagubirilor RCA va conduce la îmbunatatirea serviciilor furnizate asiguratilor si pagubitilor, la cresterea încrederii asiguratului în propriul asigurator si la un mai bun control al costurilor aferente acordarii despagubirilor.

„De asemenea, va optimiza procesul de gestionare a dosarelor de dauna si va dezvolta produsele de asigurare facultativa (CASCO)”, a spus reprezentantul autoritatii de reglementare. Societatile autorizate sa practice asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) sunt ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa Asigurari si City Insurance. Piata asigurarilor generale si de viata a crescut cu 2,7% în primele sase luni, la 4,13 miliarde de lei, pe fondul avansului subscrierilor din polite de asigurari generale cu 3,5%, potrivit datelor contralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Defalcat, asigurarile generale au cumulat un volum de prime de 3,27 miliarde lei, nivel în crestere cu 3,54% fata de perioada anului anterior.
În structura asigurarilor generale, politele CASCO reprezentau 28,49% din total asigurari generale, cu un volum de prime de 933 milioane de lei, în scadere cu 6,37% fata de 30 iunie 2011 . Clasa RCA are pondere de 34,47% în total asigurari generale, cu un volum de subscrieri în coborâre cu 0,19%, la 1,1 miliarde de lei. În ceea ce priveste despagubirile platite de asiguratori, volumul acestora a depasit 2,5 miliarde de lei, înregistrând o crestere nominala cu 3,1% fata de acelasi interval al anului trecut. Din valoarea totala a indemnizatiilor platite, cele aferente contractelor de asigurari generale au totalizat 2,18 miliarde lei, cu 2,75% mai mult fata de iunie 2011.

Pe segmentul CASCO, daunele au scazut cu 5,7%, la 966,93 milioane de lei, în timp ce pe RCA au crescut cu 14,8%, la 940,58 milioane de lei.
„În ultimii ani, piata asigurarilor s-a înscris pe un trend de scadere si a ajuns la o pondere de sub 2% din Produsul Intern Brut. Pe termen lung, potentialul industriei de asigurari din România este de 4-5%”, a mai spus vicepresedintele CSA.

Ioana Ivan, Incomemagazine.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie