Mark Mobius: Criza este artificiala, creata de speculanti!

 

Presedintele Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, considera ca la nivel mondial se poate vorbi de o criza artificiala, creata de speculanti, pentru a destrama UE.
„Sincer sa fiu, nu cred ca avem o criza. Cred ca foarte multe dintre discutiile despre o criza globala sunt inventate. Este adevarat ca ritmul de crestere economica la nivelul Europei a încetinit, dar acesta este un lucru pe care l-am putut sesiza de mai multa vreme”, a declarat Mark Mobius la emisiunea „Dupa 20 de ani” care a fost difuzata de Pro TV duminica, începând cu ora 10:00.
Omul din spatele Fondului Proprietatea, una dintre cele mai mari afaceri din România, cu active de 2,84 miliarde euro, recunoaste ca sunt îngrijorari cu privire la euro si la ce se va întâmpla cu Uniunea Europeana, însa el spune ca nu crede ca lumea se confrunta cu o criza în sensul unor probleme majore.
Întrebat de Claudiu Pândaru, invitat permanent la emisiunea „Dupa 20 de ani”, cine considera ca este în spatele crizei „fabricate”, Mark Mobius a spus: ” Este vorba despre oameni care nu îsi doresc reforma în primul rând si de cei care nu îsi doresc o moneda euro puternica, sunt speculanti. Cred ca trebuie sa fim foarte atenti în tragerea unor concluzii si luarea unor decizii gresite”. Domnia sa si-a manifestat convingerea ca, drept rezultat al reformelor, Europa va deveni mai puternica.
„Moneda euro are un viitor nemaipomenit si ar fi foarte bine ca România sa adopte moneda euro”, a afirmat presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.
Mobius a raspuns, intrebat fiind daca în opinia sa, România ar fi pregatita din punct de vedere economic si politic sa adopte moneda unica, ca orice tara este capabila sa adopte moneda euro, însa acest lucru va presupune disciplina, care de altfel este benefica pentru tara.
Într-o postare recenta pe blogul sau, Mark Mobius scrie ca România a luat deja multe „medicamente amare” recomandate de FMI si, drept rezultat, pare bine pozitionata pentru a avea parte de o crestere accelerata în urmatorii ani, dupa cum precizeaza Gandul.info
El crede ca cele mai recente turbulente politice din România sunt un exemplu despre cum „politica si luptele pentru putere pot impiedica progresul economic”, dar acum, dupa ce o parte din nesiguranta politica a fost înlaturata, considera ca România îsi poate continua drumul într-un mod productiv.
„Totusi, spre deosebire de alte zone ale Europei, este improbabil din punctul nostru de vedere ca România sa intre în recesiune în acest an. Conform previziunilor FMI din august 2012, rata de crestere în 2012 a PIB-ul României este estimata la aproximativ 1% si se asteapta îmbunatatirea ei la 3% in 2013”, comenteaza Mark Mobius.
Mobius vede pe lista lucrurilor pozitive în România rezervele de gaze naturale si petrol, potentialul firmelor de constructii, cele din industria energetica, dar si piata de capital.

Radu Ardeleanu, MediereNet

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie