Centru Regional de excelenta in domeniul Medierii in Romania

 

Posibilitatea infiintarii în România, în colaborare cu ONU, a unui Centru Regional de excelenta in domeniul medierii a fost discutata la New York de catre ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, cu secretarul general adjunct al ONU, Jan Eliasson.

In cadrul unei întrevederi care a avut loc sâmbata, inaltul demnitar al ONU a apreciat expertiza deosebita a României in domeniul securitatii si contributia tarii noastre la stabilitatea si securitatea internationala, atat în plan regional, în zona Balcanilor de Vest, Europa de Est, Caucaz, precum si in plan global, în Orientul Mijlociu si Africa de Nord, informeaza un comunicat al MAE dat publicitatii duminica.

Potrivit sursei citate, un accent deosebit a fost pus pe mediere, un domeniu de importanta deosebita pentru ambele parti, mai ales din perspectiva expertizei României, inclusiv în calitate de membru al Grupului de actiune pentru mediere. Jan Eliasson a subliniat ca România poate actiona ca factor cheie de mediere atât în propria regiune, cât si în Orientul Mijlociu si în Africa de Nord, având în vedere pozitionarea sa, experienta în domeniu si relatiile diplomatice si economice traditionale ale României cu statele din aceste regiuni.

Secretarul general adjunct al ONU a sugerat valorificarea, în cadrul unui astfel de proiect, a experientei României atât din perspectiva ONU, cât si din cea a Uniunii Europene. Ce doi oficiali au evidentiat oportunitatea pentru România, în calitate de donator emergent si membru al Uniunii Europene, de a-si extinde arealul geografic privind valorificarea expertizei, înca proaspata, de tranzitie, în multiple domenii: statul de drept, drepturile omului, infrastructura, reforma institutionala.

În acest sens, a informat MAE, seful diplomatiei române a mentionat, ca deziderat al României, transferul modelelor de asistenta, acordata de România statelor din Balcanii de Vest în demersurile europene si trans-atlantice ale acestora, catre parteneri din Europa de Est, Caucaz, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie