Ioan Opris poate lua premiul Nobel pentru Medicina

 

Bolnavii care au suferit accidente cerebrale sau au schizofrenie vor mai avea o sansa sa se faca bine cu ajutorul unui microcip menit sa îmbunatateasca activitatea cerebrala. La crearea dispozitivului minune a contribuit un cercetator român de la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord, care a inventat alaturi de colegii lui americani un dispozitiv care va revolutiona domeniul neurostiinelor.

Ioan Opris, 55 de ani, a realizat dispozitivul de mici dimensiuni prin care se va îmbunatati activitatea cerebrala a persoanelor care au suferit daune provocate de dementa, atacuri cerebrale, schizofrenia sau chiar autismul.

Românul e originar din comuna Bârsana, judetul Maramures. De mic i-a placut fizica, iar în liceu a fost olimpic national la fizica.

Dupa ce a terminat facultatea, Ioan Opris a fost profesor de fizica la un liceude la Sighetu Marmatiei. Dupa Revolutie a dat examen pentru un post universitar la Facultatea de Fizica din Bucuresti, iar apoi s-a înscris la doctorat.

De aici a început pentru Ioan Opris o adevarata aventura în domeniul stiintei, cu rezultate si proiecte obtinute alaturi de mari nume din domeniul neurostiintelor. Dupa ce a fost admis la doctorat,cercetatorul a studiat neurostiintele si a sustinut lucrarea despre memoriile de asociatie ale retelelor neuronale. „E un domeniu care mi-a placut, în care s-au luat mai multe premii Nobel”, a spus cercetatorul contactat de Gândul

Andreea Ofiteru, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Mahilov Nastafa spune:

    Desi suna banal ,felicitari domnule profesor,sper din suflet sa va dea premiul Nobel, sa nu mai fie din nou ezitari ca de atatea ori cand a fost vorba de romani.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie