Despre coplata, sau cum ne furam caciula singuri

 

Aceeasi Marie, cu alta palarie? Desi Ministerul Sanatatii a redus coplata pentru serviciile medicale la jumatate, pacientii sustin ca accesul populatiei la tratament va fi tot mai limitat

În ultimele trei luni, un proiect de lege mult asteptat a creat mare agitatie la nivelul Ministerului Sanatatii, organizatiilor de pacienti si medici. Miza? Coplata la serviciile medicale din sistemul sanitar de stat, care ameninta sa scumpeasca fara precedent orice vizita la medic. Daca primul proiect de lege privind coplata, aparut în august, a dat startul negocierilor, ceea ce a rezultat în urma acestora este departe de a linisti taberele. Desi acum sumele au fost reduse la jumatate si pacientii cronici au fost scutiti de la coplata, criticii proiectului de lege sustin în continuare ca accesul românilor la medic va fi serios pus în pericol. „Parerea mea este ca nu ar trebui sa existe coplata, dar daca este obligatorie, propunerea noastra este ca aceasta trebuie sa fie modica, de 1 leu. Pentru unele persoane din Romania si 2-3 lei e prea mult“, spune Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Având în vedere ca, în acest moment, potrivit clasamentelor natiunilor în functie de performantele economice, România este a doua cea mai saraca tara din UE,  dupa Bulgaria, argumentele presedintelui CMR ar putea fi întemeiate. Cum era de asteptat, pacientii gândesc la fel ca medicii: „Se va spune ca 2-3 lei la un medic chiar e putin, dar când începi sa aduci acesti trei lei de mai multe ori, unii pentru consultatie, unii pentru analize, unii pentru vreo procedura medicala, se aduna o suma importanta“, crede Iulian Petre, vicepresedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din România (COPAC). Mai mult, introducerea coplatii, chiar si redusa la jumatate, ar putea crea mai degraba o paguba pentru sistemul sanitar, si nu o limitare a risipei, cum spera Ministerul Sanatatii. „Va creste  numarul persoanelor care nu se trateaza la timp, care vin la medic doar în ultimul moment, eventual în serviciile de urgenta, cu niste costuri mult mai mari pentru sanatate“, spune vicepresedintele COPAC.

Si calitatea actului medical ar putea avea de suferit, pentru ca medicii vor fi pusi în fata unor pacienti care vor refuza sa plateasca sau nu vor avea de unde, si astfel va creste birocratia, pentru ca astfel de întâmplari trebuie consemnate si, în consecinta, va scadea timpul alocat actului medical propriu-zis, crede reprezentanta medicilor de familie, Rodica Tanasescu. Totodata, taxarea consultatiilor de rutina la medic va limita preventia, lucru care va creste costurile pentru sistemul sanitar, pentru ca „se va diminua pâna si minimul interes al populatiei pentru accesarea serviciilor medicale în scop preventiv, pentru depistarea precoce a unor boli, ceea ce va creste mai târziu costul tratarii afectiunilor “, spune vicepresedintele COPAC.

Cine plateste pentru cei scutiti?

România are circa 3,5 milioane de bolnavi cronici, care vor fi scutiti de la coplata, potrivit acestui nou proiect de lege. De altfel, aceasta a fost cererea bolnavilor cronici de la început, pentru ca ei nu se încadreaza în categoria celor care abuzeaza de actul medical, vizata de coplata. Totusi, Ministerul Sanatatii nu îsi permite sa nu caute o sursa alternativa de finantare pentru a acoperi costul tratamentelor pentru pacientii scutiti de coplata.

De unde ar putea însa ministerul sa ia banii necesari pentru acesti bolnavi care, prin natura bolii lor, merg si de cinci ori mai des la doctor decât cei nescutiti? „Solutia alternativa este ca, de la ministerele de care apartin pacientii scutiti, sa se verse aceasta suma în contul coplatii“, spune presedintele CMR.

Reprezentantul pacientilor cronici are alta opinie: „nu e nevoie neaparat de surse alternative, ci macar de o mai buna colectare a contributiilor de sanatate de la toti angajatorii“. Indiferent de solutia ce va fi aleasa, dupa implementarea legii sanatatii, în aceasta toamna, fiecare vizita la medic va avea un pret.

250 milioane lei reprezinta suma pe care Ministerul Sanatatii spera acum sa o obtina anual din coplata, jumatate din cât spera sa obtina initial.

Nicoleta Banila, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie