Sistemul medical privat castiga teren

 

Sistemul medical privat câstiga tot mai mult teren atât prin investitii în noi unitati, cât si prin disponibilitatea în crestere a pacientilor de a accepta acest sistem, au spus cei mai mari patru jucatori din sectorul serviciilor medicale private în cadrul celei de-a doua zile a evenimentului „ZF Pharma Summit ’12”, organizat ieri de Ziarul Financiar.

Cei mai mari jucatori din sistemul privat de sanatate asteapta sa vada ce forma va lua legea sanatatii, dar în general sunt destul de reticenti la o noua schimbare a regulilor, afirmând ca este nevoie de mai multa predictibilitate si transparenta.

„Sistemul privat va depinde foarte mult de noua lege a sanatatii, chiar daca este în crestere din punctul de vedere al banilor primiti de la populatie. Vorbim despre o piata privata de 500 de milioane de euro care va creste în urmatorii cinci ani cu doua cifre. Pe de alta parte, piata corporate este în scadere, as putea spune ca este total canibalizata. Am avut peste 5.000 de pacienti pe zi saptamâna trecuta, dar observam ca, din pacate, cheltuiala pe pacient a scazut cu 10-15%. Chiar daca oamenii vin sa îsi faca analize în numar mai mare, acum sunt mult mai atenti cu numarul acestora si chiar si cei care si-ar permite niste costuri în plus nu mai fac decât analizele prescrise de medic”, a spus Mihai Marcu, presedintele celui mai mare jucator de pe piata serviciilor private, MedLife, în cadrul evenimentului ZF Pharma.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Vodafone, Asociatia Producatorilor de Medicamente Ge­nerice (APMGR), Sanofi, Roche, Janssen Inter­na­tional Hotels si BB. Potrivit lui Mihai Marcu, investitiile în sistemul privat înca sunt atractive, având în vedere ca cei 30% din românii care si-ar mai face asigurari acum ar lua aceasta decizie numai daca ar exista mai multe spitale pri­vate.

Pe de alta parte, Florin An­dro­nescu, bu­si­ness developer la Sanador, spune ca în urmatoarea perioada cresterea pietei serviciilor me­di­cale private va fi mai mica de 10%, în contextul unui climat economic dificil.

„Cresterea economica va fi redusa în 2012, iar anul viitor îl vad ca pe unul cu probleme majore din cauza contextului international în care ne situam si la care suntem foarte sensibili. Atât timp cât România nu a gasit un loc foarte bun în piata mondiala singura solutie pentru ca piata sa se redreseze ar fi stabilirea unor resurse eco­nomice foarte clare si moderarea pe cât posibil a impre­dictibilitatii care exista în acest moment. Într-ade­var, România este înca o piata foarte buna pentru investitii cam pe orice segment, as putea spune, dar selectia trebuie sa fie foarte precauta”, a spus Florin Andronescu.

În ceea ce priveste investitiile pe piata de sanatate pri­vata, exista voci printre cei mai mari furnizori de ser­vicii private care spun ca acestea vor creste în urmatorii doi sau chiar trei ani pe fondul potentialului urias de dezvoltare care exista în România în toate sectoarele, nu numai în cel de sanatate.

„România înca este atractiva pentru investitii private datorita potentialului de crestere. Toata lumea care este im­plicata într-un fel sau altul în domeniul medical stie ca pâna acum s-au deschis noi spitale, ca în scurt timp altele vor fi gata pentru deschidere sau ca unii au în plan acest lucru pentru anii urmatori, deci piata va creste fara îndoiala. Marea problema pe care trebuie sa ne-o punem însa este daca aceste investitii vor fi sustenabile financiar pe o piata atât de instabila, fara predictibilitate”, a afirmat Bog­dan Pana, director executiv al unuia dintre cei mai mari trei jucatori de pe piata serviciilor medicale private, Me­dicover.

Cu toate acestea, exista si oameni de business din acest sector care nu întrevad cresteri pentru anul viitor din cauza dificultatii de gestionare a unei noi unitati medicale si chiar a întregului sector medical.

Corina Mirea, Andrei Circhelean, ZF.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie