Noile conduceri ale DNA si ale Parchetului trebuie sa continue progresele facute pina acum de cele doua institutii judiciare
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE afirma ca este important pentru atingerea de catre România a obiectivelor MCV ca progresele facute de Parchet si de DNA sa fie continuate si de noile conduceri ale celor doua institutii judiciare.
În concuziile reuniunii CAG, desfasurate luni la Bruxelles, sunt notate „rezultatele pozitive” ale DNA si ANI, adoptarea noii Strategii Nationale Anticoruptie, precum si faptul ca în ultimii ani au fost pregatite adoptarile noilor Coduri.
„Ramân esentiale si trebuie abordate fara întâziere implementarea efectiva si hotarâta a reformelor, cu angajament politic din partea tuturor institutiilor statului. Consiliul considera ca pe viitor România ar putea atinge obiectivele MCV cu conditia sa ia masuri neîntârziate de garantare a statului de drept, sa mentina directia si sa grabeasca implementarea reformelor. În mod deosebit, va fi importanta asigurarea ca progresele facute de Parchet si DNA sa fie continuate si consolidate si sub noile lor conduceri”, se arata în documentul CAG.
De asemenea, Consiliul UE face apel la România si Bulgaria sa accelereze eforturile si masurile adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor si recomandarilor fixate prin Mecanismul de Cooperare si Verificare în domeniul Justitiei.
„Consiliul reitereaza importanta unui angajament politic sustinut si fara echivoc pentru îndeplinirea obiectivelor fixate de Mecanism. Existenta unui sistem administrativ si judiciar impartial, independent si eficient este indispensabila pentru ca politicile UE sa functioneze adecvat si pentru ca toti cetatenii sa beneficieze pe deplin de oportunitatile oferite de apartenenta la UE”, se subliniaza în concluziile reuniunii CAG de luni.
CAG a luat luni nota de raportul Comisiei Europene din 18 iulie privind MCV salutând decizia Comisiei de continuare a monitorizarii atente a României , cerând însa Guvernului român si „noi rezultate concrete” cu privire la îndeplinirea celor 11 recomandari privind respectarea statului de drept si respectarea statului de drept.
„În privinta recentelor evenimente din România, Consiliul reaminteste valorile fundamentale pe care UE este fondata si saluta angajamentul Guvernului României de a actiona rapid pentru a asigura respectarea statului de drept si independenta justitiei în linie cu recomandarile Comisiei Europene, la fel ca si pasii facuti deja în aceasta privinta”, se mai arata în concluziile reuniunii.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!