Managementul privat nu este oportun la Transelectrica, Transgaz si Nuclearelectrica

 

Consiliul de Administratie al „Transelectrica” a decis convocarea, pe 15 noiembrie, a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA), în vederea numirii membrilor provizorii ai Consiliului de supraveghere al transportatorului national de energie electrica, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Actionarii care doresc sa îsi depuna candidaturile pentru respectivele pozitii pot face acest lucru pâna la data de 8 octombrie, informeaza compania.

De asemenea, actionarii urmeaza sa stabileasca durata mandatului membrilor provizorii ai Consiliului de supraveghere la patru luni, remuneratia acestora la 67 lei brut/luna, precum si valoarea asigurarii de ras-pundere profesionala la suma totala de zece milioane lei, si sa aprobe contractul de administrare.

Despre conducerea dualista de la Transelectrica, surse din companie ne-au declarat recent ca managementul privat nu este oportun la companii precum Transelectrica, Transgaz (transportatorul national de gaze) si Nuclearelectrica, poate chiar si Hidroelectrica, întrucât aces-tea tin de siguranta nationala. Altii sustin ca, dimpotriva, managementul profesionist este binevenit pentru toate companiile din energie, cu conditia ca în contractele de management sa fie impuse tinte si conditii specifice fiecarei societati, iar statul sa aiba garantii ca siguranta sistemului energetic nu va fi afectata. Cei care sustin aceasta varianta sunt exas-perati de imixtiunea politicului în conducerea companiilor, prin numirea unor directori si membri în Consiliile de Administratie care nu au nicio pregatire si nicio experienta în domeniul energetic.

O stare conflictuala a fost creata si de introducerea pripita a sistemului dualist de conducere a Transelectrica. Sursele citate sustin ca multi directori si specialisti din companie se opun din rasputeri implementarii acestui sistem, pentru ca va fi îngreunat procesul decizional si va fi afectata derularea investitiilor si realizarea veniturilor. Practic, sistemul dual impune ca decizia sa nu fie concentrata în mâna unei singure persoane, ci a mai multor membri, marind controlul în companie. Dar sursele noastre sustin ca, în cazul unor companii precum Transelectrica si Transgaz, multe decizii trebuie luate rapid de o singura persoa-na abilitata în cazuri precum aparitia unor avarii de sistem.

Alexandru Sarbu, Bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie