25 septembrie, termen de plata a impozitului anticipat pe venit

 

Mai multe categorii de contribuabili persoane fizice trebuie sa efectueze pana in 25 septembrie 2012 platile anticipate in contul impozitului pe venit aferent trimestrului III 2012.

Aceste plati trebuie efectuate de persoanele fizice organizate ca intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, care realizeaza venituri din:

  •     activitati independente (comerciale, prestari servicii),
  •     profesii libere
  •     cedarea folosintei bunurilor.

Cei care realizeaza venituri din activitati agricole impuse in sistem real sau la norma de venit din: cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere si in solarii, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea, cu exceptia veniturilor obtinute din arendare, au obligatia sa plateasca pana la data de 25 septembrie, 50% din impozitul pe venit aferent anului 2012.

De asemenea, contribuabilii care desfasoara activitati independente sau profesii libere vor plati la unitatea fiscala de domiciliu al contribuabilului: contributia de asigurari sociale (CAS-ul) in cota de 31,3% si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS-ul) in cota de 5,5% reprezentand platile anticipate aferente trimestrului III.

Aceste contributii se platesc atat de catre contribuabilii care s-au infiintat dupa 1 iulie 2012, cat si de catre cei care erau infiintati inainte de aceasta data si efectuau platile la Casele de Asigurari Sociale sau Casele de Asigurari Sociale de Sanatate.

Conturile in care se incaseaza contributiile sunt:

22.21.03.12 Contributii de asigurari sociale de stat datorate de persoane care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica;
  26.21.05.03.02 Contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de persoane care realizeaza venituri din activitati independente si alte activitati si persoanele care nu realizeaza venituri.

Atentie! Platile se efectueaza la trezoreria de care apartine unitatea fiscala in raza careia au domiciliul.

Dobanzi si penalitati de intarziere pentru cei care nu platesc la timp

Achitarea de catre debitori a obligatiilor de plata, dupa termenul de scadenta, atrage perceperea de dobanzi si penalitati de intarziere, stabilite potrivit art. 119-120^1 Codul de Procedura Fiscala.

Potrivit acestui act normativ dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv. Nivelul dobanzii este de 0,04% pentru fiecare zi de intarziere.

Codul de procedura fiscala precizeaza ca pentru obligatiile fiscale neachitate la termenul de plata, reprezentand impozitul pe venit, se datoreaza dobanzi dupa cum urmeaza:
a) pentru anul fiscal de impunere, dobanzile pentru platile anticipate stabilite de organul fiscal prin decizii de plati anticipate se calculeaza pana la data platii debitului sau, dupa caz, pana la data de 31 decembrie;
b) dobanzile pentru sumele neachitate in anul de impunere potrivit lit. a), se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator pana la data stingerii acestora inclusiv;
c) in cazul in care impozitul pe venit stabilit prin decizia de impunere anuala este mai mic decat cel stabilit prin deciziile de plati anticipate, dobanzile se recalculeaza, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui de impunere, la soldul neachitat in raport cu impozitul anual stabilit prin decizia de impunere anuala, urmand a se face regularizarea dobanzilor in mod corespunzator.

De asemenea, plata cu intarziere a obligatiilor fiscale se sanctioneaza si cu penalitati de intarziere. In cazul in care stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse.

In schimb, daca stingerea se realizeaza in urmatoarele 60 de zile, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse, iar dupa implinirea termenului de 60 de zile nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.

Atentie! Codul de procedura fiscala mai precizeaza ca penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.

Roxana Neagu, AvocatNet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie