Masuri privind TVA-ul

 

Taxarea inversa

Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt livrarea de deseuri feroase si neferoase, de rebuturi feroase si neferoase, inclusiv livrarea de produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora; livrarea de reziduuri si alte materiale reciclabile alcatuite din metale feroase si neferoase, aliajele acestora, zgura, cenusa si reziduuri industriale ce contin metale sau aliajele lor; livrarea de deseuri de materiale reciclabile si materiale reciclabile uzate constând în hârtie, carton, material textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticla si sticla, informeaza contzilla.ro.

De asemenea, livrarea materialelor prevazute mai sus dupa prelucrarea/transformarea acestora prin operatiuni de curatare, polizare, selectie, taiere, fragmentare, presare sau turnare în lingouri, inclusiv a lingourilor de metale neferoase pentru obtinerea carora s-au adaugat alte elemente de aliere; livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 –  Codul Silvic, cu modificarile si completarile ulterioare; livrarea de cereale si plante tehnice mentionate mai jos, care figureaza în nomenclatura combinata stabilita prin Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun (se aplica pâna la 31 mai 2013).

Totodata, în cadrul operatiunilor se includ: grâu dur; alac (Triticum spelta), destinat însamântarii; grâu comun destinat însamântarii; alt alac (Triticum spelta) si grâu comun, nedestinate însamântarii; secara; orz; porumb; boabe de soia, chiar sfarâmate; seminte de rapita sau de rapita salbatica, chiar sfarâmate; seminte de floarea-soarelui, chiar sfarâmate; sfecla-de-zahar.

De asemenea, transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, astfel cum sunt definite la art. 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera în cadrul Comunitatii si de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului, transferabile în conformitate cu art. 12 din directiva, precum si transferul altor unitati care pot fi utilizate de operatori în conformitate cu aceeasi directiva.

Aceste prevederi se aplica numai pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii în interiorul tarii. Prin livrari de bunuri/prestari de servicii în interiorul tarii se întelege operatiunile realizate numai între persoane care sunt înregistrate în scopuri de TVA, care au locul livrarii sau locul prestarii în România si sunt operatiuni taxabile. Pe facturile emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care se aplica masurile de simplificare, furnizorii/prestatorii nu vor înscrie taxa colectata aferenta. Beneficiarii vor determina taxa aferenta, care se va evidentia în decontul de TVA atât ca taxa colectata, cât si ca taxa deductibila.

Ce se întâmpla în cazul neaplicarii taxarii inverse?

În cazul neaplicarii taxarii inverse prevazute de lege organele de inspectie fiscala vor dispune masuri pentru obligarea furnizorilor/prestatorilor si a beneficiarilor la corectarea operatiunilor si aplicarea taxarii inverse.

În cadrul inspectiei fiscale la beneficiarii operatiunilor, organele de inspectie fiscala vor avea în vedere ca beneficiarul avea obligatia sa colecteze TVA la momentul exigibilitatii operatiunii, concomitent cu exercitarea dreptului de deducere.

Prin exceptie de la prevederile de mai sus, daca la data constatarii de catre organele de inspectie fiscala a neaplicarii taxarii inverse, furnizorii/ prestatorii si/sau beneficiarii se afla în situatia de insolventa potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare, de insolvabilitate în conditiile prevazute de Codul de Procedura Fiscala, precum si în situatii în care masurile de simplificare nu pot fi aplicate concomitent si la furnizor/prestator si la beneficiar deoarece cel putin unul dintre acestia se afla în situatii cum ar fi starea de inactivitate conform art. 78 indice 1 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suspendare din Registrul Comertului, radiere din Registrul Comertului, anulare a codului de înregistrare în scopuri de TVA potrivit legii, regimul normal de taxare ramâne valabil aplicat daca sunt îndeplinite cumulativ unele conditii. Astfel, potrivit constatarilor organelor de inspectie fiscala nu s-au produs consecinte fiscal-bugetare negative la furnizori/prestatori si/sau la beneficiari ca urmare a aplicarii regimului normal de taxare; aplicarea taxarii inverse la furnizori/ prestatori si/sau la beneficiari poate genera consecinte fiscal-bugetare negative.

Actul legislativ: Codul fiscal, art. 160 si Normele Metodologice de aplicare a Codului fiscal, pct.82.

Costin Nitu, Curierul National.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie