Dan Diaconescu: Termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecarii licitatiei
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca Dan Diaconescu nu a înregistrat datorii la stat pe numele sau si are „cazier judiciar alb”, iar contractul pentru privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) se poate modifica, dar nu în mod fundamental.
Chitoiu a fost întrebat de ce nu au fost puse conditii de eligibilitate la licitatia pentru Oltchim, ministrul precizând ca acest lucru s-a întâmplat într-o anumita masura, însa nu puteau fi impuse conditii suplimentare din cauza normelor europene.
În ceea ce priveste datoriile catre stat ale lui Dan Diaconescu, ministrul Economiei a mentionat ca certificatul de obligatii fiscale pe numele acestuia figureaza cu zero si are „cazier judiciar alb”.
Ministrul a fost întrebat daca se mai poate negocia si modifica împreuna cu Dan Diaconescu contractul privind Oltchim prevazut în caietul de sarcini.
„Se negociaza anumiti termeni, dar nu în mod fundamental”, a replicat Chitoiu.
În ceea ce priveste banii pe care Dan Diaconescu ar trebui sa-i vireze la momentul semnarii contractului privind Olchim, Chitoiu a precizat ca Ministerul Economiei a întreprins toate demersurile pentru contractarea unui credit de 40 de milioane de euro astfel încât sa se asigure un capital de lucru pentru Olchim si sa se plateasca salariile restante.
Ministrul a explicat ca ulterior s-a discutat cu beneficiarii produselor Oltchim sa asigure un capital de 20 de milioane de euro pentru finantarea materiilor prime, iar statul sa asigure alti 20 de milioane de euro. De asemenea, Chitoiu a mentionat ca în ultimele doua saptamâni se poarta „negocieri împreuna cu Consiliul Concurentei si cu specialisti din ministerul Economiei si Finantelor pentru notificarea acestui ajutor de salvgardare, care presupune un împrumut pe 6 luni de zile la dobânda pietei”.
El a spus ca daca Dan Diaconescu s-ar fi angajat ca plateste banii la închiderea negocierii, respectiv în 6 luni, pe aceasta perioada statul putea sa acorde sub forma de împrumut suma de bani necesara reluarii activitatii si platii salariilor restante.
„În conditiile în care Dan Diaconescu s-a angajat, conform ofertei, ca la data semnarii contractului de privatizare vine si vireaza banii si pe lânga banii pe care i-a propus în oferta pentru pretul actiunilor a venit si cu alte sume importante de bani pentru continuarea si finantarea investitiilor la Oltchim, nu mai este cazul ca statul sa acorde acest împrumut, ajutor de salvare”, a aratat Chitoiu.
Ministrul a mentionat ca sumele la care s-a angajat Dan Diaconescu sa le investeasca în Oltchim reprezinta „foarte multi bani”, dar a refuzat sa precizeze suma exacta.
Contractul dintre OPSPI si Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând ca din acord lipsesc clauze, prevederi si anexe si ca documentul avansat de OPSPI este diferit fata de forma contractului anuntata o data cu caietul de sarcini.
„Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi si anexe, iar tot contractul este diferit fata de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim”, a declarat luni Dan Diaconescu, la iesirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu reprezentantii OPSPI în vederea încheierii contactului de privatizare a Oltchim.
Diaconescu a adaugat ca avocatii sai au ramas în sediul Ministerului Economiei pentru lamurirea situatiei si ca dupa ce acest contract va fi încheiat el va vinde actiunile pe care le-a cumparat de la stat catre cetateni „probabil, la pretul de pe bursa”.
Diaconescu a mai spus ca termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecarii licitatiei.
Câstigatorul licitatiei anunta luni de dimineata ca vrea sa semneze în cursul zilei contractul cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI) si ca banii sa intre imediat în conturile companiei, pentru plata salariilor si asigurarea capitalului de lucru.
La rândul sau, seful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat ca este pregatit ca semnarea contractului sa aiba loc luni.
Diaconescu a câstigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!