CNVM a amânat AGA de la Sibex dupa ce SIF-urile au fost concertate

 

CNVM a amânat AGA de la Sibex, în care urma sa se discute revocarea Consiliului de Administratie, si a so­licitat clarificari dupa ce admi­nistratorii bursei au anuntat vineri la ora 23:53 ca au decis sa limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor, întru­cât acestea actio­neaza concertat.
Cele cinci SIF-uri detineau la finalul primului semestru aproape 16% din actiunile Sibex, cele mai mari pachete fiind controlate de SIF Moldova (aproape 5%), SIF Muntenia (4,95%) si SIF Transilvania (4,69%). Potrivit unor surse din piata de capital, SIF-urile s-ar fi coalizat sa schimbe Consiliul de Administratie al Sibex, fiind nemultumite de activitatea administratorilor.

Consiliul de Administratie al Sibex a transmis vineri noaptea CNVM un fax prin care anunta ca cele cinci SIF-uri si SSIF Broker actioneaza concertat si ca le vor fi limitate drepturile la vot în AGA.

Limitarea drepturilor de vot pentru SIF-uri vine la patru zile dupa ce CNVM a obligat luni mai multi actionari ai Sibex sa îsi reduca parti­cipatia la pragul legal de 5% din actiuni. Primul grup este format în jurul firmei de brokeraj WBS România, din al carei actionariat si a conducere a iesit Cristian Sima pentru a prelua functiile de presedinte CA si director general al Sibex. Grupul detine concertat 16% din actiuni. O dispunere similara a fost data si pentru omul de afaceri Radu Dimofte si Andrei Mihai Bejenaru, care detin împreuna 8,25% din titluri.

Astfel, AGA de la Sibex a fost amânata pâna la solutionarea tuturor contestatiilor si a sesizarilor primite de CNVM pentru aceasta adunare, inclusiv unele privind ordonantele prin care mai multor actionari li s-a impus sa îsi reduca participatiile la 5%, în conditiile în care depasisera pragul legal de detinere.

Totodata, CNVM a dispus Consiliului de Administratie al Sibex sa transmita în termen de doua zile documentele în baza carora a fost declarata actiunea concertata dintre cele cinci SIF-uri si SSIF Broker, pentru a stabili daca a fost un abuz al administratorilor.

Pentru Consiliul de Administratie si-au depus candidatura 11 persoane, printre care patru actuali admi­nis­tratori, precum si fondatorul gru­pului imobiliar Avrig 35 Alexander Hergan si avocatul Gabriel Biris.

Stefan Musgociu,Zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie