Cei care acceseaza fonduri europene trebuie sa acopere finantarea pe un an

 

Cei care vor sa acceseze banii trebuie sa se asigure ca pot acoperi eventuale goluri de finantare
Timpul de raspuns mare care, în multe cazuri, depaseste chiar un an, neregulile în achizitiile publice, dar si proiectele prost întocmite au facut ca România sa fie codasa la absorbtia fondurilor europene. În 2007, anul integrarii în Uniunea Europeana, asteptarile erau foarte mari.

Se estima ca acestea vor genera o crestere economica de 25%, din 2007 pâna în 2020. În schimb, în ultimii cinci ani, economia a scazut cu 11,7%. Avem un grad de absorbtie sub 10%, iar contributia noastra la bugetul UE depaseste ceea ce accesam.

Multi bani la stat

Unul din motivele pentru care absorbtia fondurilor decurge greu este ca banii sunt directionati cu predilectie catre sectorul public. Potrivit Ancai Balasu, directorul directiei de produse corporate din cadrul Volksbank, peste 85% din finantari sunt pentru programe care au ca destinatari administratia locala si centrala si companiile de stat, unde gestionarea este mult mai ineficienta decât la privat. Pe total, doar 29% din fondurile alocate pe cele cinci programe operationale si pentru programul pentru agricultura sunt dedicate IMM-urilor, în perioada 2007 – 2013. Concret, este vorba de o suma de 8,76 miliarde de euro, din aproape 40 de miliarde, în total.

Absorbtia fondurilor poate fi însa îmbunatatita. În primul rând, dosarele de finantare trebuie întocmite cu atentie si nu trebuie sa includa targeturi nerealiste. Apoi, beneficiarul ar trebui sa îsi asigure necesarul de finantare pe urmatoarele sase luni sau chiar un an, tinând cont de întârzierile care sunt la semnarea contractelor.

Totodata, solicitantul trebuie sa întocmeasca un proiect bancabil si sa se asigure ca dispune de fondurile pentru cofinantare, de maxim 40% din suma.

Raluca Florescu, Evz.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie