Self-made in Romania

 

Dan Diaconescu, un „self-made in Romania” a transformat privatizarea Oltchim în continuarea telenovelei Elodia. Mai lipsea ca la licitatie sa participe Gigi Becali, Monica Tatoiu, Bahmuteanca si Prigoana în consortiu, Bianca Dragusanu si Irinel, ca Moni e peste hotare.

Dincolo de râs si savoarea circului televizat, ceea ce s-a întâmplat la Oltchim, o companie cu mii de angajati în spate, de care depinde un oras întreg – Râmnicu Vâlcea, arata modul de administrare a guvernului si a tuturor autoritatilor a unui proces care ar fi trebuit sa readuca functionarea celui mai mare combinat din România la afaceri de 3 miliarde de lei pe an.

Premierul Ponta a luat în brate o bomba lasata mostenire de guvernele anterioare, Tariceanu, Boc, Ungureanu. Din opozitie, toate lucrurile se rezolvau din declaratii. Când a venit la putere, situatia s-a schimbat si a trebuit sa gaseasca solutii pe care sa le puna în practica. A gasit un sef la OPSPI, gestionarul participatiilor statului, si a mers cu capul înainte, având deasupra securea FMI.

În loc sa discute cu investitori seriosi, guvernul Ponta s-a trezit cu Dan Diaconescu în direct la privatizarea Oltchim. În conditiile în care tot procesul era televizat, cu circul de rigoare, cu mii de salariati la portile combinatului, ce investitor serios s-ar mai fi apropiat de licitatie?

Dupa 22 de ani si cel putin patru etape de privatizare, Dan Diaconescu a ajuns salvatorul României, a procesului de privatizare si, de ce nu, a functionarii economiei capitaliste.

Ce argumente ai avea într-o discutie când ai promova acum idealurile capitaliste în România si când cineva te-ar întreba care este omul de afaceri cel mai reprezentativ? Mai pot fi acum Tiriac, Copos sau Popoviciu exponentii capitalismului în ochii poporului? Ei sunt ciocoii din business. Au pierdut pariul cu tranzitia. Dan Diaconescu este omul bun, care are grija de popor, poate sa le rezolve problemele si sa le dea de lucru. Mai poate acum cineva sa-l contrazica, având în vedere ca el a fost singurul care s-a batut pentru Oltchim? El deja îsi numara câstigurile în votantii de la alegerile din decembrie. Dan Diaconescu este cel mai bun produs pe care l-au lasat mostenire cei care au condus România din 2004 încoace, Basescu,Tariceanu,Boc, Vladescu, Vosganian, Videanu, Berceanu, Udrea si toti cei care au fost în fruntea institutiilor.

Au administrat atât de bine economia si resursele încât Oltchim a ajuns sa se privatizeze când totul e pârjolit în jur, de nu vine nimeni.

Constantin Roibu a fost împaratul Oltchimului în toate guvernarile si nimeni nu l-a întrebat de sanatate. Era de-al lor, de-al sistemului. Dar sistemul este mâncat de sus pâna jos, asta-i problema. Nu ca unul sau altul este tâlhar, corupt, prost administrator. Daca sistemul de guvernare, indiferent de culoarea partidului, ar fi fost altfel, toti acesti oameni ar fi fost ejectati. Dar nu este.

Culmea tupeului este declaratia fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, care de data asta, din bancile opozitiei a declarat ca propune stoparea actualului proces de privatizare de la Oltchim, care „este mostra de incompetenta a actualui Guvern”, si demararea imediata a procedurilor pentru alte variante de privatizare. Trei ani a stat PDL-ul la guvernare si nu a facut nimic cu Oltchim, ca sa arate ca sunt mai competenti decât Ponta, Vulpescu sau Dan Diaconescu. Mii de oameni si un oras întreg depind de guvern în cazul acestor combinate chimice sau siderurgice facute pe vremea lui Ceausescu. Cum poti sa-i mai spui cuiva ca ceea ce a facut Ceausescu a fost prost, ca i-a lasat pe oameni fara lumina, caldura si mâncare când nu ai demonstrat ca poti sa faci mai mult decât a facut el?

Pentru generatiile mai tinere, Dan Diaconescu, Gigi Becali, Silviu Prigoana, Cristi Borcea sunt capitalistii reprezentativi ai României. Nimeni nu stie care sunt afacerile lor si de unde le vin banii, bodyguarzii si interlopii sunt tovarasii lor, salariile neplatite sunt la ordinea zilei, miile de euro se arunca ca la nunta iar gura lor bate totul în jur.

Cristian Hostiuc, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie