Reducerea CAS are efecte benefice asupra pietei muncii dar va afecta negativ bugetul de stat

 

Aprobarea proiectului de lege privind diminuarea CAS-ului datorat de companii va afecta în mod negativ bugetul de stat, însa ar putea influenta benefic piata muncii, considera specialistii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est în management financiar.

Un studiu realizat de catre expertii Accace a pus în evidenta costurile unei companii pentru un angajat al carui salariu net este de 3.000 lei. Astfel, costurile companiei (salariu plus contributii) scad cu 4%, în cazul reducerii CAS-ului cu 5%, potrivit unui comunicat Accace, remis joi Agerpres.

Impactul costurilor în ceea ce priveste compania este evident, însa îngrijorator este impactul pe care îl are asupra bugetului statului, în contextul economic actual si luând în considerare sacrificiile facute în ultima perioada tocmai pentru a aduce bani la bugetul de stat’, a afirmat Angelica Ene, Payroll Accountant în cadrul Accace.

Modificarea CAS-ului este un risc pe care reprezentantii statului nu au fost pregatiti sa si-l asume în luna iunie, când au respins initial proiectul de lege.

Daca motivatia scaderii CAS cu 5% nu va avea impactul dorit asupra pietei muncii, atunci statul va ramâne cu un deficit considerabil la buget’, avertizeaza expertul Accace.

‘Totusi, având în vedere conditiile si controalele aspre impuse de Inspectia Muncii cu privire la munca la negru, o astfel de reglementare ar avea influente benefice asupra pietei muncii, urmarindu-se astfel acoperirea deficitului creat initial prin eventuala scadere a contributiei’, a adaugat Angelica Ene.

Aprobarea reducerii CAS-ului pentru angajator cu 5% ar situa România printre tarile Europei Centrale si de Est cu cele mai scazute contributii din aceasta categorie. De exemplu, în Cehia CAS-ul este de 21,5%, în Ungaria – 27%, în Polonia – 16,26% (6,5% + 9,76% – contributie speciala pentru pensionare), iar în Slovacia CAS-ul este de 17%.

În prezent, CAS-ul suportat de angajatorul român este de 20,8%, iar dupa eventuala reducere ar ajunge 15,8%.

Capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie