Mihnea Serbanescu: Elementul de noutate al anului 2012 este ca bancile au devenit vânzatori de active neperformante

 

Anul 2012 a fost cel mai greu de la începerea crizei din cauza factorilor interni si externi care au afectat piata româneasca, considera Mihnea Serbanescu, directorul general al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, care estimeaza pentru acest an afaceri comparabile cu cele din 2011

DTZ Echinox a încheiat anul 2011 cu afaceri de circa 12 milioane de lei (2,8 milioane de euro), în usoara crestere de la 11,6 milioane de lei (2,7 milioane euro) în 2010.

„Consultantii nostri au mentinut un ritm constant în ceea ce priveste deal-urile încheiate, estimez ca vom încheia anul acesta cu o cifra de afaceri comparabila cu cea de anul trecut. În opinia mea, acesta a fost cel mai greu an al crizei, din cauza impactului crizei datoriilor suverane din zona euro pe piata româneasca, dar si a tulburentelor de pe scena politica. Factori interni si externi au afectat piata”, a declarat Serbanescu agentiei Mediafax.

El crede însa ca elementul de noutate, în acelasi timp un semn pozitiv, este faptul ca bancile au început sa vânda din activele neperformante.

„Pe toate segmentele imobiliare, fie ca este vorba de apartamente, cladiri de birouri sau imobile comerciale, bancile au devenit mult mai active. Elementul de noutate al anului 2012 este ca bancile au devenit vânzatori de active neperformante. Înainte cochetau cu ideea, prospectau piata, acum sunt vânzatori agresivi. Pe piata sunt scoase la vânzare portofolii de apartamente situate în toate orasele, de terenuri, fabrici, depozite, de mall-uri. Problema este ca nu prea sunt cumparatori”, a precizat Serbanescu.

Desi recunoaste ca în termeni de tranzactii agresivitatea bancilor nu a însemnat mare lucru pe piata, el spune ca macar a dus la o crestere a interesului potentialilor cumparatori.

„În prezent, daca negociezi un activ care este în executare silita sau cu probleme la o banca, stii ca banca este un partener serios de discutii care vrea sa închida o tranzactie. Si atunci, automat, si interesul este mai ridicat. Cred ca vom începe sa vedem tranzactii de active mari începând de anul viitor, chiar din prima parte. Anul acesta nu am avut asemenea tranzactii în mod relevant, au fost mai degraba tranzactii «fake». Cu toate acestea, din cauza situatiei de pe piata externa investitorii nu sunt înca pregatiti sa faca achizitii în România”, a adaugat reprezentantul DTZ.

Pe de alta parte, Serbanescu apreciaza ca si în conditiile instabilitatii politice din România nu sunt argumente care sa justifice diferentele de randamente la care se încheie tranzactiile în România (10%) fata de Polonia (5-6%).

DTZ, parte a companiei UGL, unul dintre cele mai mari grupuri internationale în domeniul serviciilor imobiliare. DTZ Echinox asigura o gama completa de servicii pentru investitori, ocupanti si proprietari pe toate sectoarele pietei imobiliare.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie