Discutii intre membrii CSM pe procedura de selectie a viitorului procuror general si al sefului DNA

 

Procedura pentru selectia procurorilor în vederea efectuarii propunerilor de numire pentru functiile de procuror general al României si procuror sef al DNA, anuntata de Ministerul Justitiei, a iscat discutii aprinse între membrii CSM întruniti în sedinta plenului de marti.

Dezbaterile au pornit de la solicitarea suplimentarii ordinii de zi cu un punct de vedere al Directiei Legislatie din Consiliu care critica procedura ministerului si propunea ca solutie legislativa adoptarea unei proceduri de selectie similare cu cea prevazuta pentru numirile în functii de conducere la Înalta Curte de Casatie si Justitie.

În vederea asigurarii unui caracter cât mai obiectiv si mai transparent al procedurii de selectie (….) solutia legislativa care se impune este aceea a adoptarii unei proceduri de selectie similare cu cea prevazuta pentru presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai ÎCCJ (…) respectiv propunerile pentru functiile de conducere din Ministerul Public sa fie formulate de catre CSM, în urma analizei în cadrul Sectiei pentru procurori. Aceasta solutie corespunde din punct de vedere legislativ identitatii de statut a magistratilor judecatori si procurori si rolului CSM de garant al independentei justitiei si nu ar afecta în niciun fel autoritatea ministrului Justitiei asupra procurorilor, în conditiile în care acesta, în calitate de membru de drept al Consiliului, si-ar exprima optiunea prin participare la dezbateri”, se precizeaza în document.

Potrivit punctului de vedere al Directiei Legislatie, termenul de depunere a candidaturilor (cinci zile libere) si a proiectului este mai scurt decât orice alt termen reglementat pentru alte functii de conducere.

O alta critica vizeaza faptul ca procedura nu îmbraca forma juridica ceruta de lege, respectiv aceea a unui ordin al ministrului Justitiei.

Din aceasta împrejurare decurge în mod direct consecinta imposibilitatii contestarii pe motive de legalitate a acestor standarde, ceea ce echivaleaza cu inexistenta accesului la justitie în ceea ce priveste eventualele disfunctionalitati ale procedurii de selectie„, arata Directia Legislatie.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie