Criza a facut ravagii în mediul de afaceri românesc

 

Pâna la sfârsitul anului, România ar putea avea 100.000 de insolvente înregistrate în ultimii 5 ani. Iar efectele insolventei lor se propaga în economie. Un raport al Bancii Nationale arata ca firmele în insolventa pun probleme serioase mediului de afaceri local. Ele au credite de 17 miliarde de lei, a saptea parte din totalul împrumuturile acordate de banci companiilor. În plus, au restante catre partenerii comerciali de peste 28 de miliarde de lei.

Peste 11.000 de companii românesti au intrat în insolventa, în primele 8 luni ale acestui an, în scadere usoara fata de anul trecut, arata datele publicate de Registrul Comertului. Ele se alatura altor 77.000 de firme intrate în insolventa în perioada 2008-2011, potrivit calculelor Money Channel, pe baza datelor ONRC. Cu alte cuvinte, la sfârsitul acestui an, România s-ar putea apropia de pragul de 100.000 de insolvente aparute în ultimii 5 ani.

Aceste companii intrate în procedura de reorganizare ridica probleme semnificative economiei românesti, arata cel mai nou Raport asupra Stabilitatii Financiare, publicat de Banca Nationala a României. Firmele în insolventa au credite bancare de 17,2 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 14,4% din totalul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare. Mai mult, doua treimi din restantele de peste trei luni la credite sunt cauzate de firme în insolventa. În plus, aceste firme au un impact negativ important asupra disciplinei de plata în economie.

Companiile în insolventa aveau, la sfârsitul anului trecut, restante de peste 28 miliarde de lei catre partenerii comerciali, mai bine de un sfert din totalul datoriilor cu probleme catre furnizori. În precedentul raport asupra stabilitatii financiare, datele BNR aratau ca în perioada 2007-2011 doar 0,8% dintre firme si-au putut continua activitatea prin reorganizare. Pentru 74% dintre ele s-a deschis procedura falimentului.

Money.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie