Rompetrol ramane pe bursa. CNVM a castigat procesul cu KazMunaiGaz

 

Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa respinga irevocabil cererea grupului KazMunaiGaz, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, catre CNVM de deblocare a delistarii companiei Rompetrol Rafinare (RRC) de pe bursa, a anuntat ieri casa de avocatura Danila, Petre si Asociatii, care a reprezentat CNVM în proces. Prin urmare Rompetrol ramâne listata pe bursa. Decizia Înaltei Curti a fost luata saptamâna trecuta.

În urma ofertei pe care kazahii de la KazMunaiGaz au derulat-o pe bursa, care s-a ridicat la 358 mil. lei (88 mil. euro), acestia si-au majorat participatia de la 75,99% la 98,63% din actiunile Rompetrol Rafinare. În prezent însa statul a redevenit actionar cu 44,7% din actiuni si KazMunaiGaz detine putin peste 50% din actiuni. Dupa oferta, kazahii au demarat procedura de delistare a actiunilor Rompetrol de pe bursa, însa CNVM a blocat operatiunea printr-o ordonanta care a fost contestata mai apoi de proprietarul Rompetrol.

CNVM a blocat în anul 2010 delistarea Rompetrol Rafinare, în preambulul ordonantei specificându-se ca retragerea actiunilor ar fi condus la prejudicierea interesului statului, cu privire la dificultatea cu care evaluarea actiunilor va putea fi facuta în lipsa listarii pe o piata reglementata. Arbitrul pietei a luat în vedere si faptul ca la acea data nu se cunosteau înca rezultatele unei majorari de capital aprobata la finalul lunii iunie din 2010 de actionarii Rompetrol Rafinare, în valoare de 450 de milioane de lei, prin aport în numerar, pentru plata unei parti din datoria catre stat. Kazahii au dat statul în judecata si au cerut deblocarea delistarii Rompetrol de pe bursa, cerând institutiei despagubiri de 50 mil. dolari, însa recent au pierdut procesul. Operatiunea de majorare a capitalului companiei a fost finalizata între timp, iar în urma acesteia kazahii nu au subscris, astfel ca statul a ajuns sa detina o participatie consistenta, de 44,69% din actiunile Rompetrol. Compania este însa în continuare controlata de grupul KazMunaiGaz prin intermediul Rompetrol Group înregistrata în Olanda. Daca Rompetrol s-ar fi delistat de pe bursa, statului i-ar fi fost mai greu sa-si valorifice participatia semnificativa pe care a ajuns sa o detina fara voie în companie.

Statul se chinuie de doi ani sa recupereze o datorie de circa 516 milioane de euro de la Rompetrol Rafinare, fara rezultat însa, în schimb procopsindu-se cu un pachet minoritar de 44,7% din actiunile unei companii care a înregistrat printre cele mai mari pierderi din România în ultimii ani, respectiv Rompetrol Rafinare, care detine rafinaria Petromidia.

În prezent, capitalizarea Rompetrol Rafinare este de 314 mil. euro, iar pachetul statului valoreaza 140 mil. euro, adica doar un sfert din suma pe care Ministerul Finantelor ar fi trebuit s-o primeasca în septembrie 2010.

Adrian Cojocaru, ZF.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie