Finantarea de la bugetul UE este înghetata

 

Finantarea României prin fonduri structurale de la UE se afla în impas, platile în cadrul a sase programe sectorale fiind blocate de la începutul lunii august, arata datele oficiale de pe site-ul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

 Potrivit datelor oficiale, publicate pe site-ul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), în luna august nu s-au facut nici un fel de plati de la Uniunea Europeana pentru sase programe operationale, din sapte: mediu, transport, dezvoltare regionala, cresterea competititivitatii economice, dezvoltarea resurselor umane si asistenta tehnica. Singurul program unde s-a înregistrat un progres în derularea platilor este cel destinat dezvoltarii capacitatii administrative. Datele ACIS arata ca înca din iulie nu s-au mai facut plati pentru programele de crestere a competitivitatii si resurse umane. În iunie, situatia a fost si mai proasta: s-au încasat bani doar pe proiectele de la mediu si dezvoltare regionala.

Alocarile UE, pentru perioada 2007-2013, pentru cele sase programe blocate sunt de circa 19 miliarde de euro. Pâna acum, UE a decontat putin peste 1,8 miliarde de euro.

Ultima actualizare a platilor de la UE, de pe site-ul ministerului Afacerilor Europene, arata ca între 31 august si 7 septembrie, UE nu a decontat nici un euro catre România, pentru programele operationale, platile „intermediare” reprezentând 9,69% din suma totala alocata.

Potrivit jurnalistilor de la „Adevarul”, verificarile Comisiei Europene determina sanctiuni cuprinse între 15 si 25% din valoarea totala a contractelor pe patru programe operationale. „Va pot spune, în termeni simpli, ca finantarea de la bugetul UE este înghetata”, a declarat, în exclusivitate pentru „Adevarul”, un oficial al CE.

Oficialul citat sustine ca sunt blocaje pe toate cele patru programe operationale gestionate de Directoratul General aflat în subordinea comisarului UE pentru politica regionala, Johannes Hahn: programul operational Mediu, Transporturi, Cresterea Competitivitatii Economice si Regional. Mai mult, pe axe din cadrul acestor programe se aplica anumite corectii – sanctiuni potrivit regulamentului oficial al CE – cuprinse între 10 si 25%.

Pe un al cincilea program operational sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane  nu se mai fac decontari de peste doua luni si jumatate, zeci de beneficiari reclamând datorii uriase si avertizând ca proiectele risca sa fie compromise.

Comisia Europeana i-a informat, înca din data de 3 august, pe oficialii români cu privire la corectiile financiare survenite în urma problemelor depistate în cazul contractelor de achizitii publice încheiate înainte de octombrie 2011 si finantate prin fondul de coeziune, potrivit sursei citate.

Pe de alta parte, CE va publica evaluarea sa finala luna aceasta. „Nu suntem în faza de suspendare. Dar, da, va puteti astepta la noi comunicari ale Comisiei Europene în legatura cu platile, în urmatoarele saptamâni, pe masura ce rapoartele de audit sunt evaluate”, au mai precizat sursele citate.

Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie