ANL cauta parteneri privati
Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) se uita tot mai atent spre mediul privat, dupa ce bugetul de investitii i-a fost redus aproape la jumatate în acest an
Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) are în executie 4.400 de locuinte pentru tineri si 1.259 de unitati contractate prin credit ipotecar. Cu banii ramasi în urma rectificarii bugetare, circa 13,4 mil. euro, va mai livra în acest an numai 800 de unitati locative destinate închirierii, în proiecte care au un stadiu de executie de peste 80%. În primele opt luni ale anului, agentia a mai finalizat circa 1.000 de apartamente, ceea ce face ca stocul total din acest an sa fie similar celui din 2011. Lipsa fondurilor a determinat statul sa puna la pastrare proiectele mari de genul celui din Ghencea, care presupunea dezvoltarea a 10.000 de locuinte, si sa se concentreze numai asupra lucrarilor deja începute. Programul „Renasterea satului românesc“, care promitea construirea a c]te zece case pentru profesorii, medicii si politistii din fiecare sat, este si el blocat, chiar daca primariile au înregistrat deja 14.841 de cereri.
Parteneri privati
Institutiile statului încearca de câtiva ani sa convinga mediul privat sa dezvolte locuinte în parteneriat cu ANL, însa multi investitori se feresc de acest sector dupa ce au ajuns cu afacerile în faliment. „Le-ar rezolva o problema legata de preturile în continua descrestere ale terenurilor. Cu cât vom putea stabili mai repede niste parteneriate, cu atât terenul unui dezvoltator poate fi valorificat asa încât sa îsi recupereze macar pierderile“, este de parere Cosmin Ilina.
Chiar daca parteneriatele public-private ar putea reprezenta o solutie pentru deblocarea proiectelor ANL, seful institutiei este constient ca mai trebuie gasite variante viabile de valorificare a produselor construite. O varianta de lucru a Ministerului Dezvoltarii a fost închirierea locuintelor rezultate din aceste parteneriate cu circa 150 euro/luna, care aducea o amortizare a investitiei în maximum 20 de ani. Problema este ca, în România, nu sunt înca investitori privati determinati sa astepte atâta timp. „Este si motivul pentru care multi dezvoltatori nu î?i închiriaza nici propriile locuinte. Prefera sa stea cu ele goale, în speranta ca piata îsi va reveni. Nu stiu cât de justificata este o astfel de asteptare. Poate ar trebui închiriate la un pret mai mic, astfel încât sa poata concura cu chiriile de pe piata apartamentelor vechi“, explica seful ANL.
Agentia este determinata sa identifice variantele optime de functionare pâna la sfârsitul acestui an, pentru a putea prinde în urmatorul exercitiu bugetar niste surse de venit clare.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!