Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din România: Nivelul coplatii este prea mare pentru posibilitatile românilor

 

Românii n-au scapat de achitarea coplatii. Daca în urma cu o luna Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat ca delegatia FMI a acceptat amânarea coplatii fara sa impuna un termen anume, între timp specialistii în domeniu au mai „periat” actul legislativ, reducând tarifele pe care pacientii vor fi obligati sa le plateasca.

Dan Peretianu

Potrivit noului proiect, o consultatie la medicul de familie va costa 2-3 lei (fata de 4-5 cât era în primul proiect), iar pentru investigatiile de înalta performanta (RMN, CT), românii vor trebui sa scoata din buzunar cel mult 75 de lei, de trei ori mai putin fata de propunerea initiala. Actul normativ va intra în vigoare la 10 zile dupa ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Desi tarifele s-au micsorat substantial, multi specialisti nu agreeaza nici aceasta varianta. Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din România a facut o analiza a noilor prevederi si sustin ca proiectul este ilegal si imoral: „Pentru a împaca si capra, si varza, adica si populatia, si FMI, MS adopta o pozitie populista (vor fi alegeri în toamna): micsorarea nivelului de coplata„.

Internarile vor „exploda”

Din analiza reiese ca nivelul coplatii este prea mare pentru posibilitatile românilor. „În cazul unei consultatii la medicul de familie, 2-3 lei reprezinta între 6,4% si 9,6% din suma decontata de Casa, iar în cazul unui consult la un medic primar în ambulatoriu de specialitate, pacientul trebuie sa plateasca 3-4 lei, ceea ce reprezinta 23-25% din 13-16 lei primiti de la Casa. Aceste sume sunt absolut infernale pentru asiguratul român„, este de parere Dan Peretianu, reprezentantul Camerei Federative.

Specialistii se asteptau ca MS sa elaboreze un proiect în care sa reduca prin coplata numarul de internari în spitale. „Constatam ca, pentru spitale, coplata este stabilita la 0,7-2,1%, în timp ce pentru ambulatoriu coplata este de la triplu la de 35 de ori mai mare (între 10 si 25%). Astfel, credem ca numarul de internari nu se va micsora, în schimb va scadea numarul de servicii în ambulatoriu„, este concluzia Camerei Federative.

Ramona Dragomir, Adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie