Banca Centrala Europeana va fi si institutia financiara centrala a „Statelor Unite ale Europei“

 

Banca Centrala Europeana va cumpara bonduri suverane si va deveni sefa tuturor bancilor comerciale din zona euro. În câtiva ani, va fi si institutia financiara centrala a „Statelor Unite ale Europei“

Germania a decis: Grecia ramâne în zona euro! Cel putin pentru moment sau pâna când autoritatile germane vor decide altceva. Pâna atunci, Banca Centrala Europeana (BCE) are liber la cumparat obligatiuni suverane ale statelor din interiorul zonei euro. Fara limita. Cu alte cuvinte, are liber la „tiparit“ bani virtuali.

Ultimele saptamâni au aratat ca liderii eurogrupului sunt decisi sa rezolve cât mai repede problema datoriilor publice ale statelor în dificultate. Fortati, evident, de recesiunea care strabate continentul în acest an si de somajul care depaseste 10% în zona euro si este pe cale sa atinga maxime istorice. Asa ca vor merge pe mâna americanilor, adica vor implementa solutiile gen „quantitative easing“. Cu o finalitate asemanatoare tot cu SUA, mai exact Statele Unite ale Europei.

Pe lânga controlul asupra economiilor în dificultate, realizat prin stabilirea unor tinte macroeconomice si limitari bugetare, UE, prin BCE, va fi autoritatea centrala a tuturor bancilor din zona euro (circa 6.000 de institutii financiare), dar si a celor din afara zonei euro care doresc sa ade­re la viitorul sistem. Desi exista deja Autoritatea Bancara Europeana.

Efectele nu vor ocoli nici România, care depinde foarte mult de zona euro si de UE. Circa 80% din comertul nostru international se face cu statele UE, iar de evolutia acestor economii depinde si evolutia noastra. Mai mult, dupa cum ne-au obitnuit pâna acum politicienii nostri, România va achiesa rapid la autoritatea BCE în cazul în care aceasta va deveni institutia centrala de reglementare si control.

Uniunea bancara a Europei, pentru care Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, îsi pune toata cariera în joc, va fi probabil realizata anul viitor. Si va fi înca un pas catre „Statele Unite ale Europei“, care va fi mai usor de controlat în ceea ce priveste datoriile si deficitele bugetare. O „federatie de state nationale“, dupa cum spune Barroso, în care deciziile economice si politice se vor lua la „centru“, nu în „provincii“.

Aurel Dragan, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie