Günther Oettinger, comisar european pentru energie: Gazprom trebuie sa respecte legislatia UE
Comisarul european pentru energie Günther Oettinger a declarat vineri ca grupul Gazprom trebuie sa respecte legislatia UE si sa înceteze sa perceapa preturi diferite la gazele naturale vândute statelor membre din Vest si cele vândute statelor membre din Europa de Est, transmite AFP.
Comisia Europeana a deschis saptamâna trecuta o ancheta oficiala împotriva Gazprom, suspectând gigantul rus ca a împiedicat concurenta si a manipulat preturile în mai multe tari din Europa Centrala si de Est extrem de dependente de livrarile de gaze rusesti.
”Rusia este cel mai important partener comercial al nostru datorita importurilor de petrol, carbune, uraniu si gaze naturale’, a declarat Günther Oettinger. ‘Însa trebuie sa avem conditii corecte. Pe termen lung, trebuie sa evitam preturile diferite la gaze naturale. Iar preturile la gaze în Berlin si Paris sunt mult mai mici decât la Vilnius”, a adaugat comisarul european.
Actiunea demarata de Comisia Europeana vizeaza practicile Gazprom în opt state membre din Estul Europei, state care sunt puternic dependente de gazele naturale rusesti: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria.
Günther Oettinger a mai spus ca Bruxellesul vrea un tratament corect pentru toate statele membre. ‘Vrem sa continuam relatia noastra cu Gazprom pe principii de piata si cu conditii egale pentru toate statele membre’, a mai spus Oettinger, adaugând ca cei 500 milioane de consumatori ai UE reprezinta o piata cruciala pentru Gazprom.
În schimb, oficialii Gazprom considera ca investigatia demarata de Comisia Europeana face parte dintr-o companie destinata sa puna presiune pe Gazprom ca sa reduca preturile la gaze naturale. Purtatorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a subliniat ca Gazprom nu va oferi reduceri la livrarile de gaze naturale fara acordul autoritatilor ruse. La rândul sau presedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care limiteaza cooperarea dintre companiile de interes strategic cu organismele straine de reglementare
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!