Cauzele mentinerii euro in criza

 

Dupa patru ani de la startul crizei, România are de recuperat peste 10% din valoarea PIB. Zona euro sta însa chiar mai rau, cu un 2012 de recesiune si un 2013 plin de incertitudini

Daca americanii „sarbatoresc“ patru ani de criza prin alegeri prezidentiale pline de sloganuri si promisiuni, europenii o „celebreaza“ printr-o recesiune prelungita si o criza financiara (a datoriilor suverane) la care nu s-au gasit înca solutii.
În fapt, situatia din zona euro este atât de dificila, încât se fac în continuare analize daca moneda va rezista sau nu. Conform ultimului sondaj Bloomberg, euro va rezista anul acesta, iar unul dintre motive este programul tocmai anuntat al Bancii Centrale Europene de cumparare nelimitata a obligatiunilor suverane cu maturitatea de la unu la trei ani. O schimbare importanta de politica a BCE, care a refuzat pâna acum sa devina garantul datornicilor din zona euro. Si o operatiune importanta, asupra careia vom reveni, fiind indicat faptul ca nu se vor tipari bani, ci se vor steriliza sume echivalente din depozite pentru a evita efectul inflationst.

Pâna atunci, BCE a mentinut dobânda de referinta la 0,75% si a revizuit în scadere estimarile privind economia zonei euro pentru acest an, recesiunea urmând a fi între 0,6% si 0,2%. Pentru anul viitor se prognozeaza, cel putin deocamdata, o crestere între 0,5% si 1%.

Si România mai are mult de recuperat

Economia zonei euro a intrat în criza dupa cea a SUA, iar diferentele se vad la gradul de revenire. Rata somajului din eurozona a ajuns la un maxim istoric de 11,3% în iulie, în timp ce americanii au reusit sa micsoreze deja cu un procent acesta cifra, de la peste 9% pâna la 8,3%. Somajul în Europa este însa tras în jos de tarile „campioane“, Spania, cu un somaj de 25,1% si Grecia, cu 23,1%. La polul opus se afla statele bogate din nord, unde cifra nu sare de câteva procente.

Dar Grecia este vazuta si dorita în continuare în zona euro de catre oficialii europeni, în ciuda sondajelor de blam din partea populatiei (cum s-a întâmplat în Germania, unde populatia a aratat ca ar fi cazul ca grecii sa îsi reia drahma). De altfel, programul de cumparare de obligatiuni anuntat de BCE va încerca sa rezolve tocmai acest lucru, adica nevoia de bani ieftini a Greciei, Spaniei, Italiei.
Cert este ca zona euro nu va iesi usor din recesiune, ceea ce înseamna ca înca nu s-a încheiat criza. Cu efecte directe si asupra economiei noastre, care se straduie sa ramâna deasupra pragului de recesiune anul acesta. Prognoza pentru tot anul a fost revizuita la 1,2%, dar cresterea din primul semestru a fost doar de 0,8%.

România are un somaj de 7%, în usoara scadere fata de anul trecut, dar problemele sunt legate de perspectivele economiei din urmatoarea perioada. Cum investitiile publice au fost reduse, iar cele private continua sa scada (cele straine sunt la minimele ultimilor zece ani), economia va gasi greu resurse pentru crestere. La patru ani de la începerea crizei, putem spune ca am recuperat putin, dar complet insuficient. Valoarea PIB era, în 2008, de 150 miliarde euro, iar acum ne straduim sa ajungem la 125-130 miliarde euro. Adica mai avem de recuperat mai bine de 10% din valoarea PIB de acum patru ani, recuperare care se va întinde pe mai multi ani de acum înainte.

Aurel Dragan, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie