Traian Basescu: Tinta noastra de aderare la zona euro trebuie sa ramana 2015

 

România trebuie sa-si mentina drept tinta aderarea la zona Euro în 2015, a declarat presedintele Traian Basescu, punctând ca în acest moment nu exista niciun motiv de modificare a respectivului obiectiv.

Deci, atât Mecanismul European de Stabilitate, cât si uniunea bancara sunt, în opinia mea, în avantajul României. Deci, le sustinem fara rezerve. Avem o singura rezerva: ca procesul de realizare a uniunii bancare sa nu se realizeze strict pentru statele, bancile din zona euro. La fel cum am avut o pozitie în care am solicitat ca Tratatul fiscal sa fie liber la aderare si pentru statele din zona non-euro, si am obtinut acest lucru, la fel si conditiile, criteriile de realizare a uniunii bancare trebuie sa fie deschise si statelor nemembre ale zonei euro.Daca vreti, un element esential în a fi convingatori în solicitarile noastre este legat de mentinerea tintei noastre de aderare la zona euro care trebuie sa ramâna 2015„, a subliniat presedintele, joi, la Palatul Cotroceni.

El a punctat ca unul dintre obiectivele pentru care România a devenit parte a Tratatului fiscal a fost tocmai pentru îndeplinirea tintei de aderare la zona Euro.

Doar daca viata ne va demonstra ca nu se poate, ca nu putem. Ar trebui sa ne modificam tinta, dar în acest moment nu avem niciun motiv sa modificam tinta de aderare la zona euro, adica 2015. (…) Deja am început sa aud diversi analisti, diversi politicieni care se gândesc sa vedem daca ne intereseaza sau nu zona euro. Eu va asigur ca ramânerea în afara zonei euro ar fi o drama pe termen mediu si lung pentru România. Dincolo de asta, avem obligatia care decurge din tratat. Noi avem acum o derogare sa nu fim în zona euro pentru ca la intrarea în Uniunea Europeana nu îndeplineam criteriile, lucru care s-a mentinut ani de zile, dar 2015 trebuie sa ramâna pentru noi o tinta pentru ca, repet, este un tren pe care riscam sa nu-l mai putem prinde în viitor”, a punctat presedintele.

El a mai afirmat ca România are interes major ca politicile care vizeaza fondurile de coeziune si Politica Agricola Comuna sa ramâna în continuare la nivelul Uniunii Europene favorabile reducerii decalajelor dintre tara noastra si statele vechi membre al Uniunii Europene.

În acelasi timp, doresc sa discut atât cu presedintele Barroso, cât si cu presedintele Van Rompuy procesele de aprofundare a integrarii în Uniunea Europeana. Este evident ca în ultima perioada aceste procese au capatat viteza si v-as aminti ca numai în cursul acestui an noi am adoptat Tratatul fiscal sau, mai complet definit, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta în cadrul uniunii economice si monetare. De asemenea, a devenit functional si Mecanismul Economic de Stabilitate.. În momentul de fata s-a lansat teza uniunii bancare si are si un termen foarte scurt de intrare în functiune, sigur, o intrare în trepte, dar la 1 ianuarie 2013 se preconizeaza intrarea în procesul de realizare a uniunii bancare. Aici as face o mentiune, si este un comentariu personal, deocamdata – alaturi de Mecanismul European de Stabilitate, realizarea uniunii bancare avantajeaza România”, a spus Basescu.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie