BCR a pierdut inca o data

 

Dupa ce a pierdut si pe fond si în recurs în procesul intentat de un client care cerea o dobânda mult mai mica la credit, BCR pierde înca o data la Tribunalul Focsani. Contestatia în anulare, o cale de atac exceptionala, a fost respinsa de catre instanta vrânceana.

T.T. din Focsani a fost primul român care a obtinut în instanta o sentinta definitiva împotriva BCR prin care i s-a stabilit ca dobânda sa se calculeze în functie de Euribor + marja de 1,5 puncte procentuale din contract. Acesta a luat un credit pentru nevoi personale cu ipoteca de 22.000 de euro la sfârsitul anului 2007.

În contract se stipula ca banca va calcula rata de dobânda în functie de o dobânda de referinta variabila care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,5 puncte procentuale. Asa ca, dupa ce timp de un an clientul a avut o dobânda introductorie fixa de 6,95%, din cel de-al doilea an banca a ridicat dobânda la peste 10,4%.

Dupa aparitia OUG 50/2010, care obliga bancile sa calculeze dobânzile variabile dupa indicatori verificabili si transparenti (Robor/Euribor/Libor) la care sa se adauge o marja fixa, BCR, ca si alte banci, a facut o operatiune de aritmetica prin care a extras o marja fixa noua prin scaderea Euribor din dobânda curenta. Astfel, T.T. S-a trezit ca are de platit o marja 9,26 pp peste Euribor la sase luni.

Acesta a refuzat sa semneze actul aditional, a reclamat banca la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care a si amendat institutia de credit, apoi a chemat-o în instanta la Judecatoria Focsani. Instanta a dispus ca dobânda variabila sa se formeze din Euribor (nu se precizeaza la ce scadenta) si marja fixa initiala de 1,5%. În acest moment, daca presupunem ca indicatorul Euribor cel de 3 sau 6 luni, cele mai utilizate în sistemul bancar, atuni dobânda ar trebui sa fie 1,8-2%, în conditiile în care dobânzile de pe piata interbancara europeana sunt la noi minime. De asemenea, s-a dispus si modificarea comisionului de administrare a creditului, în sensul ca acesta sa se aplice la soldul curent si nu la cel initial.

Tribunalul Vrancea a respins recursul la începutul acestui an, astfel ca sentinta a ramas una irevocabila.

Purtatorii de cuvânt ai BCR declarau atunci ca „solutia instantei din Focsani sfideaza logica economica si ignora o serie întreaga de solutii irevocabile pronuntate deja de instantele de judecata, inclusiv de Înalta Curte de Casatie si Justitie, care au retinut corectitudinea argumentelor aduse de catre BCR în apararea sa”.

Desi Tribunalul a respins irevocabil recursul BCR, banca nu a vrut sa puna decizia în aplicare si a facut contestatie în anulare la decizia anterioara.

Printre altele, instanta de recurs era acuzata ca a facut greseli materiale: cererea de chemare în judecata a fost neîntemeiata, instanta a confundat dobânda de referinta a BCR cu indicele Euribor, si ca uzantele invocate în recurs nu exista. La fel ca în procesul de recurs, banca a fost aparata de avocatii de la Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen.

Pe 11 septembrie, Tribunalul Vrancea a decis sa respinga actiunea BCR ca neîntemeiata, solutie irevocabila, publicata pe portalul instantelor de judecata din România.

Contactat de Economica.net, Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvât al bancii a declarat:

Banca s-a conformat deciziei instantei si a pus în aplicare sentinta. Cu toate acestea, consideram ca instanta a gresit când a interpretat dobânda de referinta variabila ca fiind Euribor plus o marja„, a declarat reprezentantul BCR si a adaugat ca decizia instantei a fost pusa în aplicare de dinainte ca aceasta sa se pronunte în privinta contestatiei în anulare.

Acesta nu este singurul proces în care clienti ai BCR au obtinut în instanta irevocabil calcularea dobânzii în functie de Euribor, în locul dobânzii interne a bancii. Economica.net a scris pe larg despre procesele BCR cu clientii în cadrul campaniei Români vs. banci.

Nu avem însa cunostinta de alte cazuri în care banca sa fi aplicat aceste decizii ale instantelor.

Mihai Banita, Economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie