Au fost suspendate protestele salariatilor Oltchim Râmnicu Vâlcea

 

Angajatii Oltchim Râmnicu Vâlcea au suspendat protestele, vineri dimineata, iar salariatii aflati în greva foamei vor renunta si ei la aceasta forma de protest, asteptând rezultatul discutiilor pe care o delegatie a salariatilor ar urma sa le aiba luni cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

Potrivit lui Corneliu Cernev, liderul protestatarilor, în noaptea de joi spre vineri salariatii aflati în greva foamei au fost monitorizati medical de echipajele de la dispensarul policlinicii de pe platforma Oltchim si au primit ceai cald, pentru a putea înfrunta frigul.

Sunt 14 persoane în greva foamei, deoarece a 15-a persoana, o femeie, a renuntat aseara, la cererea noastra. În aceasta dimineata am luat hotarârea sa suspendam protestele pe platforma Oltchim, urmând sa se renunte si la greva foamei, pâna luni seara, dupa discutiile pe care conducerea combinatului si o delegatie a salariatilor ar urma sa le aiba la Ministerul Economiei cu ministrul Daniel Chitoiu. În paralel, continuam sa strângem semnaturi pentru a-l demite pe presedintele sindicatului, Mihai Diculoiu, care poate fi dat afara cu doua treimi din numarul membrilor de sindicat”, a declarat, vineri dimineata, Corneliu Cernev, liderul protestatarilor.

Potrivit acestuia, grevistii foamei urmeaza sa paraseasca pavilionul administrativ unde se afla cortul în care a avut loc protestul.

Câteva sute de angajati ai Oltchim au protestat pe parcursul acestei saptamâni în fata pavilionului administrativ al institutiei, cerând plata salariilor restante de doua luni, identificarea fondurilor necesare repornirii instalatiilor si platii datoriilor catre Electrica si demisia liderului sindical Mihai Diculoiu. Un numar de 15 angajati au intrat în greva foemei, primii dintre ei declansând aceasta forma de protest miercuri.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers, joi, la Oltchim, unde a fost întâmpinat cu huiduieli de cei aproximativ 500 de salariati care protestau în fata pavilionului administrativ al unitatii, oamenii scandând „Hotii”.

Protestatarii l-au acuzat pe Pop ca Guvernul nu si-a tinut promisiunile în ceea ce priveste plata salariilor restante si au cerut ca premierul Victor Ponta sa vina sa discute cu ei. Ulterior, ministrul s-a întâlnit cu noua conducere a combinatului si cu o delegatie a protestatarilor, la discutii luând parte si cei 15 angajati care au intrat în greva foamei, dupa care a vizitat sectiile combinatului.

El le-a propus angajatilor Oltchim sa renunte la proteste si sa mearga, luni, sa discute cu ministrul Economiei.

Ministrul Economiei l-a informat pe premier, în sedinta de miercuri a Guvernului, ca pâna în prezent 12 firme au cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim.

În urma cu doua saptamâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ofertele cu pretul propus de investitorii interesati sa cumpere combinatul vor fi deschise în 18 septembrie, iar în aceeasi zi va urma licitatia cu strigare.

Vechea conducere a Oltchim a demisionat saptamâna trecuta.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu România.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie