Reforma administrativ teritoriala in 2013.Prima reforma importanta de dupa anul 1968

 

Premierul Victor Ponta doreste ca anul viitor sa se aprobe reforma constitutionala si administrativ-teritoriala a României, în 2013 urmând sa se consemneze „prima reforma importanta de dupa anul 1968”.

De când am ajuns premier nu m-am razgândit. Bucurestiul are prea multe pareri, iar eu nu cred ca este normal ca un primar din Salaj, de exemplu, sa vina la Bucuresti pentru a semna o hârtie. La Bucuresti trebuie sa tinem politica externa, apararea, justitia, dar toate celelalte lucruri care nu tin de Guvernul central trebuie sa mearga la autoritatile locale„, a declarat Victor Ponta, prezent joi, la Murighiol, la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din România.

În opinia sa, 2013 trebuie sa fie si un an al reformei constitutionale pentru ca regiunile sa primeasca recunoastere în Legea fundamentala, însa pastrând judetele actuale.

Regiunile trebuie sa primeasca recunoastere în Constitutie, pastrând judetele actuale. Chiar cred ca judetele actuale trebuie sa ramâna. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu înseamna mai multa birocratie. 1 ianuarie 2014, atunci când începem noul exercitiu financiar, trebuie sa ne gaseasca cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea. Nu prea înteleg rolul Ministerului Dezvoltarii Regionale daca vom avea regiuni„, a spus primul-ministru.

Seful Executivului a afirmat ca agentiile de dezvoltare regionala vor reprezenta aparatul tehnic al consiliilor regionale si i-a rugat pe sefii consiliilor judetene sa fie alaturi de parlamentari în perioada urmatoare.

Victor Ponta a recunoscut ca descentralizarea nu a avut pâna acum în vedere si partea financiara în perspectiva regionalizarii urmând sa se ia în calcul impunerea unui plafon de îndatorare pentru autoritatile judetene.

Trebuie sa avem grija si sa învatam din experienta altora, de exemplu Spania, sa nu transferam deficitele pe regiuni, iar acestea sa fie îngropate în datorii. Am discutat ieri (miercuri – n.r.) privind un plafon de îndatorare, fiindca multi dintre voi (presedinti ai consiliilor judetene – n.r.) aveti datorii acum. Este profund incorect. Ati mostenit doar datorii pentru bani care nu au ajuns decât la prietenii smecheri al celor care au facut împrumuturile. Trebuie sa facem aceste datorii sustenabile”, a spus primul-ministru.

La Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din România urmeaza sa se discutate inclusiv modificarea legii finantelor publice locale.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie