Cristian Parvan: Alo! Consiliul Legislativ? Imi spuneti si mie daca mai este în vigoare?”
Legiferarea nebuna din România devine din ce în ce mai mult o sursa de exasperare pentru oamenii de afaceri si, mai ales, pentru micii întreprinzatori.
Marile companii îsi permit sa angajeze case de avocatura sau au departamente proprii care sa le scoata din hatisul legislativ, dar pentru ceilalti, „Dumnezeu cu mila”, dupa cum spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Sute de ordonante de urgenta sunt adoptate în fiecare an, unele sunt abrogate apoi prin alte legi, legi modificate, dar care sunt publicate doar partial, adica doar modificarile – acesta este cosmarul pentru oamenii de afaceri, adauga Pârvan.
Cazul Ordonantei de Urgenta numarul 43/2006 privind functionarea Curtii de Conturi
În baza de date a Consiliului Legislativ ea apare ca fiind în vigoare deoarece nu a fost adoptata ca lege si nici abrogata.
În fapt, Curtea de Conturi functioneaza dupa Legea 94/1992 (republicata), adica exact legea pe care OUG 43/2006 o abroga. Ce s-a întâmplat între timp? Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala OUG 43, iar Guvernul trebuia sa o retraga sau sa o modifice. Ce a facut Guvernul?
A modificat Legea 94/1992, a republicat-o, si a lasat ordonanta de urgenta asa asteptând termenul de 60 de zile dupa decizia Curtii, astfel încât ea sa fie abrogata de la sine. Pe site-ul Consiliului Legislativ ea apare însa ca fiind în vigoare pentru ca nimeni nu a mai amintit de aceasta ordonanta.
La fel se întâmpla cu Ordonanta de Urgenta 33/2007 privind legea energiei
Ea apare ca fiind în vigoare. În fapt, o noua lege a energiei a fost adoptata în iunie curent – dar o simpla cautare pe internet a ordonantei te trimite la site-ul Ministerului Economiei unde ordonanta se gaseste înca. Dar ea nu are cum sa fie în vigoare de vreme ce ultimul act publicat în Monitorul Oficial este cel în vigoare. Cu toate acestea, în repertoriul legislativ al Camerei Deputatilor ea apare ca fiind în vigoare de vreme ce nu a fost adoptata o lege în locul ei.
Sapte din cele 111 ordonante de urgenta adoptate de Guvern în 2009 apar pe site-ul Camerei Deputatilor ca fiind în vigoare în vreme ce nu au fost adoptate legi de aprobare a acestor ordonante. 35 dintre ordonantele de urgenta emise în 2011, 125 la numar, nu au legi de adoptare, drept care se poate spune ca sunt înca în vigoare. În fapt, o ordonanta de urgenta nu poate intra în vigoare înainte de publicarea ei în Monitorul Oficial si de transmiterea ei catre Parlament cu obligativitatea propunerii unei proceduri de urgenta.
Daca Guvernul emite o ordonanta de urgenta în timpul vacantei parlamentare, Parlamentul trebuie convocat în sesiune extraordinara pentru ca este vorba despre o urgenta. Atunci de ce ramân zeci de ordonante de urgenta în vigoare atâta vreme? De ce vedem pe strada afise de tipul „potrivit ordonantei de urgenta X” în loc de „potrivit legii X”?
Cum explica Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei Deputatilor, aceasta situatie?
Explicatia este, arata el, ca o ordonanta de urgenta poate ramâne în vigoare un an, doi, trei, cinci, pentru ca nu exista obligativitatea ca Parlamentul sa o adopte într-un termen anume. Dar, daca cineva ar vrea sa stie daca o ordonanta de urgenta care apare ca fiind în vigoare în baza Consiliului Legislativ este într-adevar în vigoare, dat fiind ca unele apar ca fiind în vigoare si nu sunt, cum trebuie sa procedeze?
„Sunati la Consiliul Legislativ daca vreti sa stiti daca mai este în vigoare sau nu. Sau mergeti la Monitorul Oficial (Barbu indica rubrica), dar sunt si firme specializate„, este sfatul lui Gheorghe Barbu.
„Alo! Consiliul Legislativ? Sunt Popescu de la firma Pârvan, îmi spuneti si mie daca mai este în vigoare?”, glumeste Cristian Pârvan.
Care este cea mai veche ordonanta de urgenta în vigoare? Nu poti sti pentru ca nu stii prin ce a fost modificata. Si nu exista obligativitatea ca un act normativ modificat sa fie publicat în integralitatea lui ca sa poti sti ca acel ultim act este totul si nu mai ai nevoie de altceva. Sa stii ca legea este întreaga si nu trebuie sa ai teancuri de acte normative care reglementeaza una si aceeasi problema.
„Noi publicam legile integral doar daca exista un articol care prevede acest lucru: se republica si se renumeroteaza articolele. Altfel nu„, arata Barbu.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!