Comisia Europeana reduce fondurile puse la dispozitia Romaniei
Comisia Europeana va reduce, prin corectii financiare, din fondurile puse la dispozitia României pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport si competitivitate, din cauza unor neregularitati identificate în zona achizitiilor publice, au declarat agentiei Mediafax, surse oficiale.
Începând cu 1 iulie, România nu a mai trimis catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru aceste patru programe operationale, interval în care Executivul comunitar a analizat daca autoritatile române au respectat conditiile asumate la finele anului trecut.
În decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre România pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa îndeplineasca pâna la sfârsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice.
„În urma analizei, Comisia Europeana a gasit o serie de neregularitati de sistem legate de zona achizitiilor publice si va aplica anumite corectii financiare. Aceste corectii, care pot reprezenta câteva procente din fondurile alocate, vor fi negociate cu partea româna pentru fiecare program în parte”, au afirmat sursele.
În vara acestui an, presedintele Traian Basescu a declarat ca, în luna august, România nu va primi „niciun euro” din fondurile europene, sustinând ca „neoficial” platile sunt suspendate din cauza problemelor legale de verificarea proiectelor si procedurilor.
Premierul Victor Ponta a afirmat atunci ca presedintele are dreptate sa se declare îngrijorat de situatia fondurilor UE rezervate României, dar cu amendamentul ca problemele existente dateaza din perioada 2009-2011, în mandatul fostului Guvern.
Tot în vara acestui an, conform unui document oficial prezent de Mediafax, reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului României la UE, printre altele, ca în privinta implementarii programelor operationale sectoriale situatia din România reprezinta „un element de îngrijorare deosebita” la nivelul Comisiei, din cauza capacitatii administrative extrem de slabe si a deficientelor constatate în functionarea sistemului de management si control al fondurilor. În acest sens, s-a precizat ca raportul Autoritatii de Audit transmis recent DG REGIO a relevat probleme serioase pentru doua dintre cele patru programe evaluate (PO Regional si POS Competitivitate), concluzia fiind aceea ca sistemul de management si control necesita îmbunatatiri semnificative.
Guvernul a transmis ca reactie un comunicat în care a minimalizat importanta atentionarilor primite din partea Comisiei Europene, aratând ca acestea reprezinta doar „o abordare generala” a Comisiei fata de România privind implementarea Planului de absorbtie a fondurilor UE.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!