Claudiu Doltu: Imprumutul BIRD este pentru a mentine rezervele Trezoreriei la un nivel confortabil

 

Împrumutul acordat României de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, în valoare de un miliard de euro , a fost contractat pentru evitarea situatiei în care autoritatile ar trebui sa se împrumute pentru Trezorerie când starea de pe piete nu va fi convenabila, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu, arata un comunicat transmis miercuri de MFP.

Putem considera deja ca obiectivul pe care ni l-am fixat, acela de a mentine rezervele Trezoreriei la un nivel confortabil, este îndeplinit. Acest instrument pe care România l-a agreat cu Banca Mondiala este menit sa ne fereasca de situatia neplacuta de a contracta împrumuturi pentru Trezorerie atunci când situatia pe piete nu ar fi convenabila. Altfel spus, platim o suma certa ca ‘asigurare’ ca nu vom fi nevoiti sa platim o suma incerta, dar oricum mai mare în situatia în care am vrea sa ne împrumutam când pe piete ar fi turbulente majore care nu ni se datoreaza si pe care nu le putem controla‘, a afirmat Claudiu Doltu.

Secretarul de stat a amintit ca împrumutul permite accesarea sumei convenite în orice moment, daca România performeaza bine din punct de vedere al stabilitatii macroeconomice si al progreselor în domeniul reformelor structurale. ‘Desi acest împrumut ne-ar permite sa accesam oricând banii – atât timp cât performam bine din punct de vedere al stabilitatii macroeconomice si facem progrese în domeniul reformelor structurale – nu înseamna ca banii vor fi cheltuiti în orice scop sau de dragul de a-i cheltui. Punerea la dispozitia României a acestui împrumut de catre comunitatile internationale poate fi interpretat si ca o dovada de încredere ca România este o tara matura, care stie sa utilizeze un asemenea instrument’, a adaugat Doltu.

Autoritatile române vor ratifica împrumutul extern , acordul urmând sa intre în vigoare în câteva saptamâni.

Ioana Ivan, Incomemagazine.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie