Gheorghe Piperea: Mesajul BNR este periculos pentru credibilitatea bancilor

 

Banca Nationala a României (BNR) a gasit „surprize neplacute” în sistemul bancar, care au aparut din cauza faptului ca institutiile de credit au supraevaluat garantiile din portofoliu, potrivit sefului Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. Prin urmare, Banca Centrala a solicitat institutiilor de credit sa prezinte, pâna la jumatatea lunii octombrie, rezultatele financiare pe semestrul întâi auditate, atentia fiind îndreptata catre provizioane si garantii.

 

Gheorghe Piperea

Bancherii nu vad nimic spectaculos în cerintele Bancii Centrale, sustinând ca auditarea rezultatelor reprezinta un lucru absolut normal, pe care toate bancile serioase îl realizeaza.

În schimb, reactiile din piata arata ca rabdarea BNR pare sa fi ajuns la o anumita limita în ceea ce priveste „creativitatea” manifestata de banci în raportarile financiare, pe care nu este dispusa sa o tolereze.

Solicitarea BNR arata ca ceva este în neregula în sistemul bancar, ne-a declarat Gheorghe Piperea, avocat în cadrul casei de avocatura „Piperea&Asociatii„, care a subliniat ca mesajul este periculos pentru credibilitatea bancilor.

Pe plan international, au existat situatii în care au fost descoperite probleme la banci, chiar si dupa ce au trecut testele de stres, asa încât nu este exclus sa fie gasite probleme si în sistemul bancar local, potrivit domniei sale.

În opinia lui Gheorghe Piperea, este posibil ca unele rezultate financiare sa fi fost „coafate”, iar BNR solicita audituri corecte, pentru ca nu vrea sa tolereze comportamentul bancilor.

La începutul acestui an, ziarul „BURSA” a scris despre anumite zvonuri care circulau în piata, potrivit carora, rapoartele financiare ale „Raiffeisen Bank” România ar fi fost „fardate„, însa reprezentantii bancii au infirmat informatiile, iar BNR a declarat ca nu stie nimic despre acest lucru si ca nici nu intra în atributiile ei sa le stie.

Sistemul bancar local a raportat, în primele sase luni ale anului, o pierdere de aproape 200 de milioane de lei.

Indicatorul de solvabilitate s-a situat, la sfârsitul lunii iunie, la 14,66%, în timp ce rata creditelor neperformante a urcat la 16,76%.

Bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie