Florin Georgescu, ministrul Finantelor, a semnat imprumutul de 1 miliard de euro de la BIRD

 

România împrumuta un miliard de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru politici de dezvoltare, cu optiune de amânare a tragerii, creditul extern urmând sa fie adaugat rezervei trezoreriei statului (buffer), potrivit unui comunicat transmis marti de Ministerul Finantelor Publice.

Acordul de împrumut a fost semnat, marti, de viceprim-ministrul si ministru al Finantelor Publice Florin Georgescu si de directorul de tara al biroului Bancii Mondiale din România, Francois Rantrua.

Ministerul Finantelor precizeaza ca nu intentioneaza sa utilizeze suma împrumutata, deoarece soldul în valuta al trezoreriei este la nivelul convenit cu institutiile internationale, împrumutul fiind un instrument de tip preventiv.

Împrumutul este acordat pe o perioada de 12 de ani, din care 11,5 ani perioada de gratie, la o dobânda egala cu dobânda: EURIBOR la 6 luni + o marja fixa aplicabila la data tragerii de 0,60%, conform ultimei comunicari a BIRD (ceea ce, în prezent reprezinta circa 1,11%), platibila semianual. Împrumutul se va rambursa într-o singura transa (rambursare tip bullet) pe data de 1 februarie 2024. Banca mai percepe un comision initial de 0,25% aplicat la suma împrumutului platibil dupa intrarea în efectivitate a acordului de împrumut, si un comision de angajament (stand-by fee) de 0,50% pe an aplicat la suma netrasa din împrumut si platibil semianual, pâna la tragerea sumelor împrumutului.

Împrumutul se contracteaza în contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale si de facilitare a accesului României pe pietele de capital la costuri competitive, prin transmiterea unui semnal pozitiv, credibil pietelor financiare internationale, potrivit MFP.

Acordul semnat marti urmeaza recentei tranzactii de succes efectuate pe 4 septembrie 2012 de Ministerul Finantelor Publice pe piata externa de capital, prin care s-au atras 750 milioane euro.

Conform specificului, accesarea împrumutului este conditionata de îndeplinirea unor actiuni care cuprind o serie de masuri de reforma în sectoarele finantelor publice, administrare fiscala, energie si sanatate, similare cu cele agreate în cadrul pachetului de asistenta financiara de tip preventiv încheiat cu CE, FMI si BM, dintre care cea mai mare parte sunt îndeplinite, potrivit MFP.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie