Adrian Ratiu, fostul partener a lui Dan Sova, primeste bani publici pe banda rulanta
Campioana la contracte cu statul, societatea Ratiu & Ratiu primeste bani publici pe banda rulanta
Societatea de Avocati Ratiu & Ratiu a reusit sa obtina, la sfârsitul lunii trecute, înca un contract mare din bani publici. Concret, Ministerul Mediului si Padurilor a atribuit casei de avocatura 360.000 de euro (1,6 milioane de lei), în schimbul unor „servicii de consultanta si reprezentare juridica referitoare la orice aspecte ale Constractului de Privatizare a SNP Petrom„. Ratiu & Ratiu este una dintre societatile de avocati care au obtinut, în ultimii ani, cele mai banoase contracte juridice de la diverse institutii de stat. Pâna sa-si faca propria casa de avocatura, Adrian Ratiu a fost partenerul lui Dan Sova, actualul ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Ratiu a obtinut acest contract în conditiile în care Guvernul Ponta a emis, pe 12 iunie 2012, o Ordonanta prin care a interzis tuturor institutiilor de stat care au juristi sa mai încheie astfel de contracte.
Ponta a lasat o „portita”
În iunie 2012, Ponta a pornit o campanie furioasa împotriva institutiilor de stat care au dat contracte banoase unor case de avocatura. Premierul spunea ca, în ultimii trei ani, institutiile statului au încheiat contracte cu avocati externi în valoare de 150 de milioane de lei. El a cerut verificarea tuturor acestor contracte, dupa care a emis OUG nr. 26/2012, privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si întarirea disciplinei financiare.
De la primul articol, aliniatul 1, premierul interzicea tuturor institutiilor de stat sa încheie astfel de contracte juridice. Teoretic, prin acest articol, lumea ar fi putut crede ca Ponta a închis robinetul cu bani publici pentru avocatii de casa ai unor institutii. Practic, premierul, prin aliniatul 2 al aceleiasi Ordonante, a lasat o portita deschisa marilor case de avocatura, pentru ca acestea sa încheie nestingherite alte contracte pe bani publici:
„In situatii temeinic justificate, în care activitatile juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare, necesare autoritatilor si institutiilor publice prevazute la alin. (1), nu se pot asigura de catre personalul de specialitate juridica angajat în aceste entitati, pot fi achizitionate servicii de aceasta natura numai cu aprobarea: a) ordonatorilor principali de credite pentru autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale”
Întrebat cum a reusit sa obtina acest contract, în contextul OUG nr.26/2012, avocatul Adrian Ratiu a raspuns EVZ: „Vom reprezenta Ministerul Mediului într-un proces de arbitraj international la Curtea Internationala de Comert. Un simplu jurist din minister nu putea reprezenta institutia la acest proces„
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!