Pozitia dura a lui Franklin Templeton la adresa Guvernului
Miercuri, Franklin Templeton a luat o pozitie dura la adresa Guvernului, declarand ca actuala situatie poate submina orice perspectiva pentru restructurarea cu succes a companiilor de stat. Compania sa isi exprima intr-un mod extrem de ferm ingrijorarea in privinta implementarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Desi OUG 109/2011 a intrat in vigoare pe 14 decembrie 2011, cele mai multe dintre prevederile ei nu au fost inca implementate in companiile din Romania – in special prevederile privitoare la desemnarea membrilor Consiliilor de Administratie si a managerilor generali, care necesita un proces riguros de selectie, bazat pe criterii profesionale, gestionat de specialisti in recrutari din afara companie. Ce l-a iritat pe Templeton atat de puternic? O ancheta a HotNews a scos la iveala cel putin 9 motive concrete de nemultumire.
Sunt cateva cazuri, cum este Transelectrica si cazul de la Aeroporturi Bucuresti, unde s-a spus public faptul ca managerii generali sau membrii CA sunt numiti provizoriu, pana la implementarea OUG. Insa, cum nu exista termene limita pentru implementare, „pana la implementarea OUG 109/2011” poate insemna sase luni sau doi ani. Cele mai multe companii sunt conduse de in prezent de asemenea interimari. Nu avem inca nicio companie unde s-a introdus management profesionist, desi exista o lege in acest sens inca de anul trecut.
1. Cristinel Smadu, noul director general al Aeroporturi Bucuresti nu are experienta anterioara in pozitii de top management, in companii de marime similara si nici experienta in industria aeronautica. Este presedintele PC Satu Mare.
A fost numit provizoriu pana cand va fi ales un manager general conform OUG 109/2011
2. Noul Director General al Romgaz, Corin Cindrea, este vicepresedinte al PSD Medias (Presedintele CJ Sibiu se numeste Ioan Cindrea). Este investigat de DIICOT pentru complot si subminarea economiei nationale in dosarul Romgaz-InteAgro.
3. Darius Dumitru Mesca, propus pentru postul de Director General al Electrica Distributie Muntenia Nord are experienta limitata in management. Este investigat de DIICOT in dosarul Romgaz-InterAgro si este consilier judetean din partea USL in Prahova.
A fost numit provizoriu pana cand va fi ales un manager general conform OUG 109/2011
4. Presedintele Consiliului de Administratie al Transelectrica, Mircea Ciopraga, nu are nu are experienta anterioara in pozitii de top management, in companii de marimea Transelectrica. A fost deputat din partea PNL.
A fost numit provizoriu pana cand AGA va alege noi administratori conform OUG 109/2011
5. Noul director general al Oil Terminal, Sorin Viorel Ciutureanu, este vicepresedinte PNL Constanta si a fost consilier judetean intre 2008-2012.
6. Noul Director General al Conpet nu are experienta de management in companii similare. Este liderul organizatiei PNL Ploiesti.
7. Desi au fost alesi de o firma de resurse umane, multi dintre membrii CA al CE Oltenia sunt afiliati politic sau nu au experienta relevanta. Gheorghe Udriste (PDL, fost director Metrorex, a candidat pentru PDL la Senat in 2008); Gavril Baican (fost secretar de sta in guvernul Adrian Nastase); Marian Untescu (investigat de DIICOT in legatura cu neregulile din dosarul Romgaz-InterAgro; membru AGA la Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Termoelectrica, Nuclearelectrica); Marian Viorel (fost manager general al Termoelectrica, 2006-2007 – inlocuit pentru management defectuos); Dan Nicolae Gherghelas (fost director al APIA, si-a dat demisia in 2009 in urma unui raport care a constatat nereguli la nivelul managementului)
8. Noul Director Comercial al CN Administratia Porturilor Maritime SA, George Visan, nu are experienta anterioara in pozitii de top management, in companii de marime similara, lucrand anterior in domeniul IT. Este presedintele TSD Constanta.
9. Noul Director General al Administratiei Canalelor Navigabile, Daniel Georgescu, este membru PSD si consilier local Constanta din 2008.
Managerul de Fond considera ca actuala situatie poate submina orice perspectiva pentru restructurarea cu succes a companiilor de stat si poate intarzia pe termen nedefinit orice castiguri din performanta, profitabilitate si eficienta generala care rezulta din acest proces. „Din acest motiv, incurajam ferm Guvernul sa gaseasca urgent solutii pentru aceste probleme, corectand incalcarile care au avut loc pana acum si asigurand de acum inainte implementarea corespunzatoare, in timp util, a prevederilor Ordonantei” arata Templeton in finalul comunicatului de miercuri.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!