De ce sunt femeile din Romania dispuse sa apeleze la mediere mai mult decat barbatii

 

Completand registrele biroului meu de mediator mi-a atras atentia numarul mai mare al contractelor de premediere incheiate cu femei. In discutiile cu  colegi mediatori din tara am intrebat care e ponderea  femeilor la initiarea procedurii de mediere. Procentele comunicate au variat, dar majoritatea au fost peste 50%, neavand legatura cu faptul ca era  vorba de un mediator sau de o mediatoare. Si atunci s-a nascut intrebarea fireasca : De ce sunt femeile din Romania dispuse sa apeleze la mediere mai mult decat barbatii? Din experienta  medierilor  colegilor, si ale mele, s-au conturat si raspunsurile.

Obligatia vietii

Femeile au capacitatea extraordinara de a da viata. Odata adus pe lume, micul pui de om, are nevoie de protectie, intelegere, ingrijire, atentie si multa, foarte multa iubire.De-a lungul evolutiei umane, femeile si-au asumat aceste responsabilitati, necesare continuarii vietii pe pamant.Si-au dezvoltat abilitatile si calitatile de care aveau nevoie pentru a-si indeplini datoriile afective si morale implicate de cresterea si educarea copiilor lor.
Toate schimbarile de generatii, de legislatie , de statut social sau de mod de viata nu au dus la abdicarea  femeilor de la obligatia sacra de a naste si creste copii.

Iubirea de pace

Constiente de beneficiile pacii pentru siguranta familiei si a copiilor, femeile sunt mari iubitoare de pace , in toate aspectele vietii lor. Pacea este opusul razboiului, a distrugerii vietii si a conflictului. Pentru pastratea pacii in microuniversul familiei, femeile fac cu usurinta concesii. Pentru ele conteaza ce se intimpla pe termen lung, nu satisfacerea de moment al orgoliului deranjat.
Chiar daca suna ciudat, faptul ca femeile sunt in mare proportie initiatoarele divortului, este tot o dovada a iubirii de pace si de familie. Prefera sa renunte la o relatie romantica dizarmonioasa, pentru a putea cladi o relatie armonioasa, amiabila si durabila in timp.

Dorinta de a proteja

Marea lor surpriza este ca, satule fiind de tacerea de acasa, tot peste necomunicare si amanare dau si in instanta.
Obisnuite sa se implice, sa comunice si sa-si protejeze familia, femeile din Romania au perceput rapid medierea ca fiind solutia perfecta atat pentru soti, copii cat si pentru mentinerea relatiilor cu familia extinsa (bunici, veri).
Dorinta imensa de a atenua trauma divortului asupra copiilor,  dar si asupra sotilor, nevoia de a proteja interesele copiilor sunt motivatiile de baza pentru care femeile apeleaza la mediere. In plus ele nu uita ca si sotii sunt copiii altor mame. Femeile sunt dispuse la concesii pentru binele tuturor membrilor familiei, chiar daca aceasta e pe punctul sa se destrame.

Abordarea constructiva a conflictului

Ocazia de a comunica direct cu partenerul, de a fi ascultata si de  a asculta la randul sau, este un alt avantaj al procesului de mediere.
Atentia acordata doar solutionarii problemei, cu respectarea vietii private si a demnitatii partilor, este un mare plus al medierii.
Cum pentru a putea ajunge la cea mai buna solutie se porneste de la gasirea cauzei problemei, parcurgearea medierii ajuta la acceptarea sfarsitului relatiei romantice dintre cei doi soti si la creearea bazelor pentru o buna relatie parinti-parteneri, care sa permita o buna dezvoltare fizica si psihica a copiilor si sa incurajeze mentinerea legaturii parinte-copil.
Firi pragmatice si econome, femeile au inteles mai repede ca apeland la mediere pot castiga timp si pot scuti bani.
Abordand constructiv conflictul insanatosesc relatia.
Pentru ca sunt mai putin orgolioase si pentru ca pot accepta negocierea pozitiva, femeile din Romania sunt dispuse sa apeleze la mediere mai mult decat barbatii.

Anca Lucia Stancu, Medierenet

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie