Investitii private in noul Cod de procedura civila

 

Casele de avocatura investesc deja de luni de zile în acomodarea oamenilor cu noul Cod de procedura civila. Guvernul a mai amânat o data introducerea legii aratând ca „ar putea genera blocaje“

Noul Cod de procedura civila, actul normativ de la care toata lumea asteapta sa genereze un soi de revolutie în ceea ce priveste durata proceselor si relatia dintre partile implicate, a fost trecut, iar, la categoria „si altele“ de catre autoritati. Ca orice alta lege menita sa reformeze ceva  în România, si Codul de procedura trebuie sa „sufere“ înainte de a deveni activ.

De aceasta data, Executivul a decis sa mute data intrarii în vigoare de la 1 septembrie 2012 la 1 februarie  2013. Motivul invocat? Introducerea de anul acesta „ar putea genera blocaje la nivelul instantelor, cu consecinte grave de ordin procedural în activitatea de judecata, care ar putea conduce la afectarea dreptului de acces la justitie si a dreptului la un proces echitabil, în termen rezonabil“. Ordonanta de urgenta care atesta amânarea aplicarii noului Cod arata ca bugetul pe anul acesta nu include si sumele necesare sustinerii modificarilor care ar fi generate de noua lege. Trebuie mentionat ca, pentru aplicarea în conditii optime a noului Cod de procedura civila, va fi necesar, în primul rând, un numar mai mare de judecatori si grefieri, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului.

Intre timp, mediul privat a fost, ca de obicei, cu cel putin un pas înaintea statului. Casele de avocatura din România au organizat, în ultimele luni, mai multe conferinte si seminarii pe tema implementarii noului Cod de procedura civila. La aceste evenimente au fost prezenti inclusiv reprezentanti ai Ministerului Justitiei si ai Consiliului Suprem al Magistraturii. Mai mult decât atât, jucatorii mari din piata au organizat si cursuri pentru avocatii proprii. Aceste c­ursuri au menirea de a-i familiariza pe profesionistii din respectivele societati cu prevederile ce urmau a intra în vigoare, se credea, la 1 septembrie. Nu a fost cazul.

Serban Buscu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie