Banca Centrala Europeana pastreaza dobanda de referinta la 0,75%

 

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis joi sa mentina dobânda de referinta la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro, rezistând presiunilor de a adopta noi masuri de stimulare a economiei afectate de criza, transmite AP.

Pietele asteapta acum discursul presedintelui BCE, Mario Draghi, care ar urma sa ofere mai multe detalii privind eforturile BCE de reducere a costurilor de împrumut ale statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare. În ultimele saptamâni, costurile de creditare ale Spaniei si Italiei au atins niveluri record.

În iulie, Banca Centrala Europeana a coborât dobânda de baza cu un sfert de punct pâna la 0,75%. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobânda de referinta de 36 de ori (de 18 ori în crestere si de 18 ori în scadere), dar nu a redus niciodata costul creditului sub pragul de 1%.

La începutul acestei saptamâni, Mario Draghi a declarat în fata unei comisii a Parlamentului European ca achizitionarea de catre BCE a obligatiunilor suverane cu maturitate de pâna la trei ani nu este ajutor de stat.

Capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie